tips för att ta bort envisa fläckar

Fläckfritt Boende: Tips För Att Ta Bort Svåra Fläckar Från Hushållsartiklar

Olyckor, spill och bristande uppmärksamhet kan orsaka fläckar som kan vara överväldigande. Men få inte panik än, för vi är här för att hjälpa dig med grunderna för fläckborttagning. Vi guidar dig i hur du effektivt tar bort fläckar, från blod på mattor till choklad på kläder, läderfläckar med mera.

Du kommer att bli förvånad över att veta att naturliga ingredienser som bakpulver, ättika och citronsaft, i kombination med rätt teknik, kan göra underverk när det gäller att ta bort fläckar och återställa dina mattor, madrasser och andra hushållsutrymmen till sin forna glans.

Men ibland blir det en utmaning att bli av med sådana fläckar genom sådana tips och tricks. I dessa situationer kan du få hjälp av professionella städtjänster för att lösa ditt problem omedelbart. Sådana tjänster är utrustade med rätt verktyg och lämpliga miljövänliga rengöringslösningar för att bli av med fläckar.

Vi har sammanställt en lista över de vanligaste typerna av fläckar och hur du blir av med dem från dina möbler. Plus, även nämnt hur våra proffs behandlar dina fläckar bättre än DIY-metoder. Så låt oss ta en titt!

De Vanligaste Typerna Av Fläckar

Att ta bort fläckar är ett vanligt problem i många områden i våra hem, till exempel i köket, trappor, soffor, möbler, madrasser och mattor. Vissa hemägare föredrar djup hemstädning för att ta itu med svåra fläckar, medan andra väljer regelbunden städning för att upprätthålla en ren och fräsch look.

Oavsett vilket alternativ som väljs är det avgörande att känna till rätt teknik för att ta bort fläckar för att hålla dina bostads- och arbetsutrymmen i rent skick. Oavsett om det handlar om djuprengöring eller regelbunden rengöring kan anlitande av professionella städare som har rätt verktyg och expertis göra hela skillnaden för att uppnå optimala resultat.

Nu ska vi ta reda på mer om olika typer av fläckar!

Vanliga typer av fläckar i köket

Köksstädning - Städning av Hemmet

Köket är ett centrum för aktivitet där mat- och dryckesspill är oundvikligt. Några vanliga typer av fläckar som förekommer i köket är kaffe- och tefläckar, fett- och oljefläckar, tomatbaserade fläckar, vinfläckar och matfläckar.

Dessa fläckar kan vara envisa och svåra att ta bort, särskilt om de inte åtgärdas snabbt. Att veta hur man identifierar och tar itu med varje typ av fläck kan göra köksrengöringen enklare och effektivare. Låt oss ta en titt på hur man hanterar köksfläckar:

 • Fett- och oljefläckar: Fett- och oljefläckar kan vara svåra att ta bort, men det finns flera metoder som kan fungera. Ett effektivt sätt är att blanda diskmedel med varmt vatten och applicera det på fläcken, låt det sitta i flera minuter innan du torkar bort det med en ren trasa.
 • Fläckar från mat och dryck: Mat- och dryckesfläckar är några av de vanligaste köksfläckarna. För att ta bort dem börjar du med att torka upp överflödig vätska och applicerar sedan en blandning av bakpulver och vatten på fläcken. Låt det sitta i några minuter innan du torkar bort det med en fuktig trasa.
 • Rostfläckar: Rostfläckar kan avlägsnas med en blandning av citronsaft och salt. Applicera blandningen på fläcken och låt den sitta i några timmar innan du torkar bort den med en ren trasa.
 • Brännfläckar: Brännfläckar kan avlägsnas genom att blanda bakpulver och vatten till en pasta och applicera den på fläcken. Låt det sitta i flera timmar innan du torkar bort det med en ren trasa.

Vanliga typer av fläckar på trappor

Trappor är mycket välbesökta områden som lätt får fläckar. Vanliga typer av fläckar på trappor är smuts, lera, spill av mat och dryck, fläckar från husdjur samt olje- och fettfläckar. Dessa fläckar kan vara fula och kan också utgöra en säkerhetsrisk om de lämnas obevakade.

Vanliga typer av fläckar på trappor

Korrekt rengöring av trappor och dess regelbundna underhåll kan bidra till att förebygga och avlägsna dessa fläckar, så att dina trappor ser rena och säkra ut.

 • Smuts- och lerfläckar: Smuts- och lerfläckar kan avlägsnas genom att dammsuga området och sedan använda en blandning av diskmedel och varmt vatten för att rengöra fläcken.
 • Husdjursfläckar: Husdjursfläckar kan avlägsnas med en blandning av ättika och bakpulver. Applicera alltså denna blandning på fläcken och låt den sitta i flera timmar innan du torkar bort den med en ren trasa.
 • Bläck- och markeringspigmentfläckar: Bläck- och markeringsfläckar kan avlägsnas med sprit. Torka bort fläcken med en ren trasa efter att ha applicerat alkoholen och låtit den sitta i flera minuter.
 • Blodfläckar: Blodfläckar kan avlägsnas med en blandning av väteperoxid och diskmedel. Låt blandningen sitta på fläcken i flera minuter innan du torkar bort den med en ren trasa.

Vanliga typer av fläckar på soffor och möbler

Om du äger en soffa eller en möbel är det troligt att du någon gång har stött på envisa fläckar. Några vanliga typer av fläckar på soffor och möbler är kaffe, rött vin, choklad och husdjursfläckar. Att ta bort dessa fläckar kan vara en utmaning, men med rätt tekniker och produkter är det möjligt att återställa möbelns utseende.

Vanliga typer av fläckar på soffor och möbler

Jo, det finns flera metoder för att ta bort fläckar från soffor och möbler. Låt inte fläckar förstöra dina möblers skönhet – lär dig hur du effektivt kan ta itu med dem och hålla din klädsel fräsch och ren.

 • Kaffe- och tefläckar: Kaffe- och tefläckar kan avlägsnas med en blandning av vinäger och bakpulver. För att ta bort fläcken applicerar du blandningen på fläcken och låter den sitta i flera minuter.
 • Vinfläckar: Vinfläckar kan avlägsnas genom att blanda väteperoxid och diskmedel till en pasta och applicera den på fläcken. Torka av fläcken efter att ha låtit pastan verka i flera timmar för att ta bort den.
 • Bläckfläckar: Bläckfläckar kan avlägsnas med sprit. Du ska applicera alkoholen på fläcken och låta den sitta i några minuter innan du torkar bort den.
 • Urinfläckar: Du kan ta bort urinfläckar med en blandning av bakpulver och ättika. Du kan sedan torka bort fläcken med en ren trasa efter att ha låtit blandningen sitta i flera timmar.

Vanliga typer av fläckar på madrasser

Madrasser är känsliga för fläckar på grund av regelbunden användning och oavsiktliga spill. Vanliga typer av fläckar på madrasser är svett, blod, urin och fläckar från mat och dryck. Dessa fläckar påverkar inte bara madrassens utseende utan skapar också en ohygienisk sovmiljö.

Därför är det viktigt att ta itu med dem omgående när man väljer en rengöringsprocess för sovrummet för att bevara madrassens renlighet och livslängd.

 • Blodfläckar: Blanda väteperoxid och diskmedel och applicera blandningen på fläcken. Efter några minuter torkar du området rent med en ren trasa.
 • Urinfläckar: Blanda bakpulver och vatten och applicera blandningen på fläcken. Efter att ha låtit det sitta i några minuter, torka av området med en ren trasa.
 • Fläckar av svett och kroppsolja: Fläcken kan avlägsnas genom att blanda vinäger och vatten och applicera blandningen. Låt det sitta i några minuter och torka sedan med en ren trasa.
 • Mögel och mögelfläckar: Använd väteperoxid och bakpulver och applicera blandningen på fläcken. Efter att ha låtit den verka i några minuter ska du använda en ren trasa för att torka av området.

Vanliga typer av fläckar på mattor

Vanliga typer av fläckar på mattor

Mattfibrer är känsliga för olika typer av fläckar, inklusive urin från husdjur, vin, kaffe, blod och fett. Även om det finns flera effektiva hemgjorda rengöringslösningar som vinäger och bakpulver, väteperoxid och diskmedel, kan vissa fläckar kräva professionell hjälp för fullständig borttagning. För att säkerställa att dina mattor har en lång livslängd rekommenderar vi att du anlitar våra omfattande mattrengöring.

 • Fläckar från mat och dryck: Skapa en lösning genom att kombinera vatten och vinäger och använd den för att behandla fläcken. Låt lösningen sitta i några minuter innan du använder en ren trasa för att blöta det drabbade området.
 • Husdjursfläckar: Blanda väteperoxid med diskmedel och applicera blandningen på fläcken. Låt det sitta i några minuter och torka sedan av området med en ren trasa.
 • Olje- och fettfläckar: För att behandla olje- och fettfläckar skapar du en pasta genom att kombinera vatten och bakpulver. Låt blandningen sitta en kort stund och använd sedan en ren trasa för att torka av området.
 • Bläck- och markeringsspår: Blanda diskmedel och sprit och sprid sedan blandningen över fläcken. Efter att ha låtit det verka i ett par minuter använder du en ren trasa för att torka fläcken.

Ta Hand Om Fläckar Eller Ring Våra Professionella Städare!

När man stöter på ett spill eller en fläck på sin klädsel, matta eller köksyta är den instinktiva reaktionen att omedelbart försöka avlägsna den genom att skrubba, dränka eller gnugga området. Detta tillvägagångssätt ligger dock inte nära hur professionella städare rengör hemmet och orsakar ofta mer skada än nytta.

Istället för att ta bort fläcken kan det leda till att pigmentet tränger djupare in i fibrerna och ytorna, vilket gör det ännu svårare att bli av med den. Dessutom är många DIY-hacks och formler som man kan hitta på nätet inte lämpliga för alla typer av tyger, vilket kan skada området ytterligare.

För att undvika oavsiktliga skador och fula resultat är det bäst att låta experter ta hand om envisa fläckar. Istället för att experimentera med olika produkter som kan orsaka nedbrytning kan vårt professionella städfirma östersund sköta uppgiften att avlägsna fläckarna.

Paulz Städ AB: Stadfirma i Jämtland

Förutom expertstädning av fläckar erbjuder vi våra kunder i Jamtland County fullständiga städtjänster för hemmet. Hemstädning kan vara en vanlig städning och en djupgående städning. Vår djuprengöring omfattar avlägsnande av hårda fläckar överallt i hemmet. Denna tjänst ger hemmet ett nytt utseende igen.

Oavsett vilken typ av fläck du har att göra med har våra professionella städare i Jämtlands län den expertis som krävs för att bli av med den för gott. Vårt professionella team gynnar dig i varje städningsprocess. För att boka en tid med våra proffs i Jämtlands län (Östersund, Åre och Krokom) kan du ringa oss på 070-6018243.