Tvätt av Soffor och Möbler

Tvätt av Soffor och Möbler- Hur Man Skyddar Möblerna Från Smuts Och Fläckar?

Möblerna i vardagsrummet kan lätt slitas på grund av oavsiktligt spill, damm, smuts och skadliga bakterier. Det bästa sättet att förebygga fläckar och ta bort bakterier på möbler, inklusive soffor, stolar, bänkar, ottomaner och andra tygklädda delar, är dock att fräscha upp dem regelbundet för att hålla dem i gott skick.

Du måste känna till ditt tyg och veta hur du kan hantera spill, fläckar och andra missöden med lätthet. Du kan till och med ringa ett städföretag Åre och Östersund (Paulz Städ AB) eller följa vår guide nedan. Genom att förlita dig på vår finaste möbeltvätt i Östersund, Åre och Krokom kan du inte bara se till att dina möbler alltid ser ut som bäst, utan också få dem att glänsa med lämpliga miljövänliga produkter.

Läs följande tips för att hålla dina stoppade möbler rena och fräscha under lång tid.

Tvätt av möbler – 3 Enkla Steg att Följa

rengöring av gamla möbler

De flesta regler för rengöring av möbler är desamma, men det beror på tyget och hur du rengör det – bomull, sammet, linne, läder osv. Så det är alltid tillrådligt att läsa tillverkarens skötseletikett innan du påbörjar ett projekt för rengöring av möbler.

För att säkerställa att alla åtgärder du vidtar inte skadar möblerna bör du göra ett fläcktest med ett valfritt rengöringsmedel på en osynlig del (t.ex. stolsryggen). Särskilt sammet och siden måste rengöras ordentligt, så följ våra råd och kontakta en professionell städare om du är osäker.

Här nämner vi tre effektiva åtgärder för att hålla dina möbler rena. Ta en titt!

 • Steg 1: Använd Dammsugare För Att Ta Bort Damm Från Möblerna

En gång i veckan är det bra att damma av och städa soffan, eftersom det gör livet mycket enklare. Ju oftare du dammsuger din klädsel, desto mindre chans finns det för mindre partiklar att bädda in sig i väven, vilket gör det mycket svårare att få bort dem.

Det första du bör göra är att ta bort lösa kuddar och slå dem försiktigt för att få bort dammet.

På tygsoffor använder du stoppningstillbehöret för att dammsuga alla synliga delar av sitt- och ryggkuddarna, från vänster till höger med en långsam svepande rörelse, och på lädersoffor använder du borsttillbehöret för att undvika att repa lädret.

 1. Du bör ställa in sugkraften på låg nivå om du arbetar med silke eller linne.
 2. När du har dammsugit rygg- och sätesdynorna på stolen eller soffan lägger du dem med ansiktet nedåt på ett rent golv och dammsuger undersidan.
 3. Nästa steg är att dammsuga de synliga delarna av själva möbeln.
 4. Byt sedan till spaltverktyget för att nå hörn, sömmar, tufting och knappvinklar.

Steg 2: Fläckvis Rengöring

När skräpet har dammsugits upp kan du prova dessa metoder för att avlägsna fläckar – med tygmärket i åtanke. När du rengör soffan ska du alltid dutta snarare än gnugga hårt för att undvika att smutsen trycks djupare och orsakar förvrängning.

 • Fläckrengöring av Sammetsmöbler

För att ta itu med fläckar av sammet rekommenderar vi att du först använder en tesked för att ta bort eventuella rester. För tyger med skyddsbehandlingar som bara behöver torkas av, dammsug dem först innan du torkar av dem. Du kan sedan antingen använda varmt vatten och en vit mikrofiberduk eller en vit eller klar hushållstvål om du behöver något starkare. Lufttorkning är alltid bäst, eftersom värme kan skada tyget.

 • Fläckrengöring Av Linne Möbler

Dra upp resterna med en tesked igen och dutta sedan försiktigt på fläcken med en ren, fuktig trasa. Beroende på hur stor eller mörk fläcken är kan det ta ett tag att dutta. Om du gnuggar fläcken aggressivt med en fuktig trasa kommer du bara att bädda in den djupare i linnet. Det är mest troligt att du behöver använda mild tvål eller tvättmedel för envisa fläckar och spill på linne. Återigen, dutta fläcken med en ren trasa så kommer den så småningom att börja lyfta.

Steg 3: Djuprengöring Soffa/Möbler

När du har dammsugit och tagit bort fläckar, kan du gå vidare till nästa steg!

 • Rengöring av Möbler med Tvättmedel

Häll ljummet vatten på klädseln (flytande tvättmedel löses upp snabbare och lämnar färre fläckar och ljusa fläckar efter sig än pulvertvättmedel). Du kan sedan använda en ren mikrofiberduk för att ta bort dammet. När klädseln är ren kan du försiktigt torka över den. Du bör vänta tills klädseln har torkat innan du sätter dig på den eller rör vid den igen.

 • Soffrengöring med Vinäger

Du kan tvätta soffan med ättika. Blanda en halv kopp varmt vatten och lika mycket vit vinäger. För att avlägsna fläckar fuktar du en mikrofiberduk med lösningen och torkar med den. I nästa steg kan du tillsätta ett milt diskmedel som Dawn i lite varmt vatten och torka av området igen med en ny trasa. Skölj och ta bort eventuella tvålrester med vatten och en annan ren trasa. Låt det torka.

 • Tvätt av sofftyger i en Tvättmaskin

Om du kan ta av dina klädselöverdrag och det står på skötseletiketten att de kan tvättas i tvättmaskinen, dammsug först och följ sedan noggrant instruktionerna. Om du sätter dem i en varm tvättmaskin kommer de sannolikt att krympa, vilket gör det svårt att få tillbaka dem på möblerna. Om du är tveksam, välj en känslig, kall tvätt och undvik torktumling.

Kan jag Tvätta Möbelklädsel tyg?

rengöring av textilsoffa

När det gäller att ta hand om sina möbler är det föräldrar och djurägare som verkar ha störst problem. Det går inte att undvika spill och smuts när man har små barn, och nästan alla olyckor sker på möblerna. Det finns också många städutmaningar som kommer med husdjur. Trots att katter anses vara rena husdjur kan det bli en mardröm att städa om man har ett husdjur som skinnar.

Det verkar som om det enda sättet att hålla möbeltyget fläckfritt är att tvätta det då och då. Och om klädselöverdragen är avtagbara och om skötseletiketten tillåter det, kan du tvätta både kuddeöverdragen på soffan och på andra möbler. Vissa tyger kan dock inte tvättas i maskin. Innan du tvättar soffan hemma ska du kontrollera skötselkoderna på etiketten:

 • “W” betyder att endast vattenbaserade medel ska användas och att tygerna ska borstas och dammsugas först efter att de har torkat.
 • “S” anger att du ska använda vattenfria kemtvättsprodukter och milda lösningsmedel.
 • “WS” betyder att du ska använda lösningsmedel och schampo för stoppning av möbler eller milda rengöringsmedel baserade på vatten.
 • “X” betyder att det enda som rekommenderas för tyget är dammsugning, lätt borstning eller professionell rengöring.

Här rekommenderar vi också att du inte tvättar dem i för varma temperaturer, eftersom de då troligen krymper, vilket innebär att du inte enkelt kan byta ut dem. Om du är osäker, välj en känslig, kall tvätt och undvik att torka i torktumlare.

Hur Tar du Hand om Möbelklädseln?

Det finns olika nivåer av skötsel och underhåll som krävs för stoppade möbler beroende på tyget. Det är ganska lätt att hålla skinnsoffan ren om du har en sådan.

Här är några tips för att ta hand om läderklädsel:

 • Se till att dammsuga regelbundet för att hålla dammet borta.
 • Torka av den med en mjuk, ren trasa.
 • Behandla den då och då med läderbalsam.
 • Spill ska omedelbart torkas av med en torr trasa.
 • Rengöringsprodukter som är säkra för läder bör användas.

För att din soffa ska hålla länge är det viktigt att alla typer av klädsel underhålls ordentligt. För att förhindra att tygerna bleknar och skadas bör du hålla dem borta från direkt solljus så mycket som möjligt.

Hur tar man bort Fläckar från Möbler?

Hur tar man bort fläckar från möbler, till exempel en soffa? Det beror naturligtvis på fläckens typ och storlek. Att ta bort rödvinsfläckar är annorlunda än att ta bort chokladfläckar. När det gäller rengöring är det alltid tillrådligt att vidta vissa försiktighetsåtgärder. Försök först lite och se hur det går. Små fläckar är alltid benägna att växa sig större och bli ännu mer fula med tiden. Prova först ett litet hörn och se hur det går!

 • Dammsugare

Du bör först dammsuga soffan innan du rengör fläcken. De flesta människor förbiser det för övrigt. Det samlas en betydande mängd damm på soffan än vad många inser. Det är en bra tumregel att dammsuga den lika ofta som du dammsuger golvet den står på. När dammsög du din soffa senast? Utnyttja det speciella munstycket för möbler och få en bekvämare resa.

 • Ta bort Fläckar med Rengöringsmedel

Det finns olika rengöringsmedel som används för att behandla fläckar. Men enligt vår erfarenhet rekommenderar vi här att man blandar ihop en rengöringslösning som fungerar bäst för fläckar och tyg. Vad du måste göra är – blanda ljummet vatten med vinäger. Detta kommer att ge ett bra och effektivt medel som fungerar på de flesta fläckar. Borsta nu detta på och låt det dra in och torka. Du kan även tvätta soffan med galltvål. Applicera tvålen över fläcken och använd en fuktig trasa för att ta bort fläckarna. Men undvik att fukta trasan.

 • Lämna det för att Torka

Öppna nu fönstren och låt soffan lufttorka. På så sätt försvinner lukten av ättika och galltvål. När soffan blir torr blir du framgångsrik i att ta bort fläckarna.

 • Anlita Professionella Tjänster

Om fläcken fortfarande finns kvar är det dags att söka professionella tjänster. Idag finns det flera utbildade städare som har erfarenhet av att ta bort olika typer av fläckar – det spelar ingen roll vilken typ av tyg din soffa har. Att tvätta soffan med en ångrengörare tränger djupt in i fläckarna på djupet. Det finns till och med flera maskiner för att rengöra möbler. Tänk dock på att vissa använder kemikalier i samband med rengöringen som kan skada ditt möbeltyg. Läs därför recensionerna innan du anlitar proffs.

Hur Rengör man en Stinkande Soffa?

Soffrengöring med bakpulver är ett utmärkt sätt att sanera stolar, soffor, bilsäten med mera. Det hjälper till och med till att avlägsna lukter. Från hundlukt till lukter av förorenad mat börjar stoppade möbler lätt absorbera och avge sådana hushållslukter. Därför rekommenderar vi att du rengör din soffa en gång varannan månad med dessa effektiva möbelrengöringshacks:

 • Rengöringsmedel med Enzymer

Enzymer är proteinföreningar som används för att bryta ner andra molekyler. Därför är de kända som användbara verktyg för att ge naturlig rengöring och fräschhet. Det här verktyget hjälper inte bara till att rengöra soffan utan förstör även luktframkallande partiklar. Det är effektivt, särskilt när det gäller att ta bort urinfläckar.

 • Lösning med Vinäger och Vatten

Tillsätt vit vinäger till vatten i förhållandet 1:1 och torka av möbeln noggrant. Generellt sett fungerar vinäger tillsammans med vatten bäst och tar lätt bort den konstiga lukten. När du har förberett blandningen, torka av din möbel och låt den sedan lufttorka. Å andra sidan kan du fylla en sprayflaska med lösningen och spraya ner den. Detta kommer också att fungera på lämpligt sätt.

 • Aktivt Kol

Aktivt kol är även känt som en bättre adsorbent och luktdödande komponent än bakpulver. Eftersom aktivt kol är ett mycket renat kol är det dock inte det bästa att lägga direkt på möblerna. Istället kan du placera kolet i fräschepåsar och gömma dem i hörnen för att bli av med de stinkande lukterna.

 • Rengöra Möbler med Bikarbonat

Strö ut bakpulver över soffan, stolen eller sänggaveln och låt det sitta i minst 15 minuter. Dammsug nu din soffa och använd alla ovan nämnda metoder för att rengöra den. Om lukten fortfarande är kvar, tillsätt den här gången lite mattrengöringspulver i bakpulver för en starkare tag. Och strö det över hela ytan. Låt den nu stå i en halvtimme eller över natten för att låta blandningspulvret absorbera lukterna. Dammsug allt på morgonen.

Hur ofta ska jag rengöra mina möbler?

Det är bäst att dammsuga möblerna varje vecka, men det är inte nödvändigt att rengöra dem på djupet regelbundet. Så lägg till det på din “att göra-lista” eller gör det till en vana att dammsuga soffan när du städar hemmet eller golvet för att ta bort smuts- och dammpartiklar. Dessutom kan du också använda en torrborste, en handdammsugare eller till och med en fuktig trasa för att plocka upp smulor.

I allmänhet kan du rengöra dina möbler en gång var tredje till sjätte månad eller vid behov.

Paulz Städ AB – Få nöjd kund-garanti

Paulz Städ AB förstår din kärlek till dina möbler och din soffa. Det är därför vi är fast beslutna att leverera arbete av hög kvalitet.

Våra tjänster för rengöring av soffor och rengöring av möbler med hjälp av extraktionsmetoden. Vårt främsta mål är att ta bort fläckar och ärr. Dessutom använder vi avancerade maskiner för att djuprengöra möblerna så att de ser helt nya ut för dig.

Vi erbjuder antiviral rengöring tillsammans med din klädtvätt i Östersund med fullständig kundnöjdhet. Vårt professionella team är också populärt för att tillhandahålla andra städtjänster, inklusive – hemstädning, flyttstädning, kontorsstädning och många fler. Utöver detta hanterar vi även återvinning/avyttring av gamla föremål och flyttjänster.

Om du har några frågor om våra tjänster eller om vår möbeltvätt kan du ringa oss på 070-6018243.