Cleaning Checklist for Stairwell

Checklista för Rengöring av Trapphus och Gemensamma Landningsområden [2022]

En ren och välskött trappa och avsats framhäver entréns ursprungliga utformning. Dessa områden är en av de främsta delarna av huset som alla besökare kommer att se när de kommer in i ditt hem.

Samtidigt är sådana områden också utsatta för smuts, damm, smuts och skräp. Även damm, husdjurspäls och skräp landar på trapphus och gör ytan halt eller ful.

Det är därför det är nödvändigt att vara medveten om städtipsen för att rengöra trappor och avsatser ordentligt för att göra ditt hem mer inbjudande och tilltalande. Att rengöra trappan och avsatserna och hålla dem fria ger ett mått av säkerhet när du går över den.

Oftast håller husägare och dekoratörer sin trappa täckt med mattor, löpare, sten, kakel eller trä. Och var och en av dessa ytor kräver olika strategier för att upprätthålla ett snyggt utrymme.

Det finns tusentals städleverantörer, som Paulz Städtjänster, som erbjuder högkvalitativa/förstklassiga tjänster med miljövänliga produkter. Att schemalägga din städning med sådana företag skapar en säker trappa och håller trappan ett attraktivt inslag i hemmet.

I det här inlägget kommer vi att berätta för dig hur du rengör trapphuset och avsatsen och ger dig tips för att hålla din hall ren.

Varför är städning avgörande för trappsäkerheten?

Trappsäkerhet är nödvändigt för att förhindra fall och halkolyckor. Vi brukar höra många halkar och fall i trappor. Och de främsta orsakerna till sådana olyckor är ett osynligt föremål eller möjligen en sladd på trappan, ansamling av fukt i trappan, felaktig rengöring eller en halkbeständig finish.

Här är följande orsaker till halk- och fallolyckor:

 • Det hala steget: När trappor i trappan är hala kan de göra att rullatorn tappar greppet. Det är därför det är viktigt att undersöka varje steg noggrant och rengöra dem ordentligt.
 • Överraskningssteget: En annan orsak till oavsiktligt fall är ett överraskningssteg. Det uppstår vanligtvis när det finns ett oväntat extra steg eller möjligen ett saknat steg. För att förhindra detta måste du sätta upp varningsskyltar om det kommer ett oväntat steg i trappan.
 • Det korta steget: Om storleken på en trapps steg är mindre än mannens faktiska skostorlek, kan det göra att foten glider framåt, vilket potentiellt kan orsaka en halka och fallolycka. Så när det kommer till trappdimensionen bör den allmänna storleken på stegen vara 7-11.

Trappor kan också bli farliga på grund av dålig konstruktion av trappan, ingen ledstång etc. Detta utelämnande hänför sig också till bristande skötsel. Vidare är en annan form av utelämnande att golv inte är ordentligt bearbetade. Vid vått väder bör trappor kontrolleras regelbundet för fuktuppbyggnad och rengöras vid behov.

Att rengöra trapphuset regelbundet minskar risken för halka och fallolycka.

Hur håller du ditt trapphus och landningsyta nytt?

Du kanske tänker – hur man rengör mattor i trappor.

Tja, regelbunden dammsugning är ett utmärkt sätt att garantera att majoriteten av smuts och skräp inte samlas över trappans yta eller heltäckningsmatta. Skräp eller dammpartiklar som fastnar i din matta eller stannar kvar i trapphuset och landningar kommer att börja skada när man går över den.

Dessutom är högtrafikerade områden som hall-, trapp- och landningsmattor särskilt utsatta och får en matta att se platt och livlös ut. Det är därför det är nödvändigt att städa hallen, trappor och landningsområden.

Här är följande steg som hjälper till att hålla ditt trapphus och landningsyta nya.

 • Steg 1: Utrymma rummet genom att ta bort alla föremål från trappan, inklusive leksaker eller högar med ren tvätt, dagligen.
 • Steg 2: Sopa sten-, kakel- eller trätrappor med en handhållen kvast. Samla damm, husdjurspäls och annat skräp i en soptunna och dumpa det i soporna. Glöm inte att sopa trappor minst en gång i veckan om dina trappor är mycket trafikerade eller om husdjur fäller för mycket.
 • Steg 3: Rengör mattklädda trappor med en dammsugare som har en förlängningsslang med en visp-borste. Börja på toppen av trappan och gå vidare till bottenavsatsen.
 • Steg 4: Du kan också använda ett spaltverktyg som är fäst vid vakuumslangen för att ta bort damm och skräp från den punkt där slitbanan och stigaren skär varandra.
 • Steg 5: Fyll en hink med varmt vatten och tillsätt 1 sked fettbekämpande diskmedel. Sänk ner en svamp och vrid ur vattnet tills svampen är fuktig. Torka av kakel, sten och trä för att ta bort smuts och smuts. Torka nu trappan omedelbart med en tjock trasa.
 • Steg 6: Torka bort damm från räcken, trappräcken och räcken med en dammduk av mikrofiber.
 • Steg 7: Blanda varmt vatten och fettbekämpande diskmedel. Fukta en ren bomullsduk i blandningen, vrid ur vattnet och torka bort smutsiga märken från räckena.

Om du letar efter olika sätt att hålla ditt hem snyggt och rent kan du dra nytta av våra trappstädningstjänster. Vi rengör hela ytan och tar bort all lukt och bakterier.

Hur man djuprengör heltäckningsmatta trappor med dammsugare

Oavsett om ditt hem har en heltäckande trappa med heltäckningsmattor eller en mattlöpare, kräver de regelbunden rengöring. Olika ömtåliga golvbeläggningar, inklusive mattor och mattor, är en estetisk del av ditt hus. Men de är också benägna att samla damm, smuts, allergener, pollen, husdjurshår och annat skräp.

Och att undvika att rengöra dina mattbelagda trappor kan orsaka infektionssjukdomar, som också kan skada fibrerna. Detta händer vanligtvis på grund av ansamlad smuts och damm på ytan. Det kan leda till mögel och dödliga bakterier i den matta trappan.

För att leva ett hälsosamt liv måste du hålla din matta ren, särskilt trappor. Eftersom det är ett mycket trafikerat område måste du ha rätt verktyg och lämpliga rengöringsprodukter för att bekämpa ingrot damm och ihållande fläckar. Om du inte når önskat resultat, leta efter det mest pålitliga trappstädföretaget i Krokom, som Paulz Städtjänster. Vi är angelägna om att uppnå bästa resultat och rengöra varje skrymsle och vrå därefter. Därför är professionell hjälp det bästa valet för att rengöra din trappa.

I följande avsnitt kommer vi att nämna några effektiva tips om hur man blir av med damm och fläckar.

Vad behöver du?

Innan du börjar piffa upp mattan, se till att du har alla nödvändiga rengöringsmedel, inklusive:

 • En styv borste
 • Dammsugare
 • Fläckborttagningsmedel för mattor
 • Schampo
 • Torr

Kontrollera filtret

Du måste kontrollera dammsugarens dammfilter och byta ut eller tömma innehållet i filtret efter behov. Du måste också kontrollera filtret innan du använder maskinen för bästa resultat.

Bli av med damm och smuts

Det första steget är att ta bort alla typer av lös smuts, små dammpartiklar, djurhår, pollen, inbäddad jord och andra typer av allergener från din matta. För att uppnå bästa resultat måste du applicera fett. Kör nu en stilla borste på ytan för att ta bort allt damm som samlats in i mattans fibrer. Undvik dock att gnugga ytan för hårt. Annars kommer det att skada fibrerna i din ömtåliga matta.

Skrubba med en styv borste

En styv borste är ett utmärkt val för att ta bort den härdade smutsen och skräpet från den matta trappan. En dammsugare med en styv borste kan enkelt ta bort inslipad smuts. Du måste börja skura mattan från den översta trappan till botten. Sopa överskottet nerför trappan för att dammsuga upp det i nästa steg.

Dammsug din matta regelbundet

En dammsugare är ett av de bästa rengöringsverktygen som lätt lossar smuts och skräp från din matta. Denna utrustning är lätt att köra och gör att dina heltäckningsmatta trappor ser rena och polerade ut igen. Att ha en kraftig maskin och högkvalitativt rengöringsmedel kan enkelt ta bort lösa föroreningar från din matta. Se till att din dammsugare har en borstrulle eller mindre huvudtyper för tillbehör för mer tillfredsställande resultat.

Genom att köra utrustningen i trappan börjar den rengöra din matta. Vi rekommenderar att du dammsuger varje trappa minst två gånger för att säkerställa korrekt rengöring.

Schamponering av varje trappa

När du väl har blivit av med lös smuts och skräp är nästa steg att applicera ett rengöringsmedel som mattschampo. Du kan applicera schampot på mattan genom att använda händerna med en skurborste. Att använda en skurborste kan enkelt ta bort de envisa fläckarna. Att applicera schampo är det bästa sättet att ta bort envisa fläckar från ytorna. Detta kan dock vara en tidskrävande och arbetskrävande metod.

En alternativ metod är att använda en mattrengöringsmaskin. Men stora apparater är inte lämpliga för rengöring av enskilda trappor om de inte har specifika tillbehör. Du kan också anlita professionella mattvättare i Östersund för den bästa ångrengöringen för dina mattbelagda trappor.

Torkning av mattan

Detta steg är nödvändigt för att bli av med överflödigt vatten när du schamponerar din matta. Med hjälp av ett mattrengöringsverktyg kan du extrahera allt vatten så snart som möjligt. Detta kommer att torka din matta helt med hjälp av extra fläktar.

Dammsug mattan igen

När mattan är helt torr är det dags att dammsuga ytan igen. Du kan också strö över bakpulver om det fortfarande finns en obehaglig lukt kvar på mattan. Dammsug nu den heltäckningsbelagda trappan igen för att fräscha upp dem.

Anlita en professionell assistans

Att rengöra en matta regelbundet av en betrodd professionell kommer att förhindra tecken på slitage som fläckar och/eller missfärgning.

Om du misslyckas med att nå slutresultatet och vill klara slutbesiktningen utan konflikt är det dags att anlita professionella städare i Östersund. Vi tar hand om allt – från takväggar till fönster, köksbänkar till diskho och kranar utan att ge dig en antydan till stress.

Du kan också be oss om ytterligare service, inklusive mattvätt tillsammans med fönsterputsning, möbelstädning eller hemstädning om du behöver grundlig rengöring. Vi har all fullt utrustad städutrustning och produkter för att få ett felfritt resultat.

Bonussteg: Ånga mattan för kraftig rengöring

För att rengöra den smutsiga trappan är ångrengöring den bästa lösningen. Det finns olika ångmaskiner genom vilka hett vatten stänks över mattor för att ta bort smuts och fläckar. Rengöring på detta sätt tar bort mögel eller mögelsporer i din matta.

Du kan köpa en ångtvätt från din lokala järnaffär eller hyra maskinen från vilken hemförbättringsbutik som helst. Enheten har olika funktioner, inklusive att samla upp fläckar, djurhår eller inbäddad smuts. Ångrengöring är användbart för att ta bort tunga smutspartiklar.

Du kan även ringa oss för ångrengöring för varmextraktionsrengöring för veckostädningsunderhåll. Våra städproffs tar hand om allt och håller ditt trapphus fräscht och glänsande.

Hur man djuprengör mattor i trappor utan maskin

Så hur rengör man trappmattan för hand?

Ibland är det en bättre lösning att rengöra den heltäckningsmatta trappan för hand. Människor utan mattvättare eller som har ömtåliga trapplöpare kan välja en gammaldags städning. Så om du inte har en maskin kan du rengöra den heltäckningsmatta trappan för hand med olika metoder. Det finns olika bästa mattrengöringslösningar för trappor som håller dem välskötta.

 • Prova mattschampo

Du kan köpa mattschampo i en butik och skrubba trappans trappsteg för hand. Det här alternativet kräver dock massor av hårt arbete. Så, vad måste du göra?

Så, blanda mattschampot med en hink varmt vatten. Använd en mattborste eller en skurborste med tuffa borst för att ta bort smuts, damm och skräp från din trappa. Du måste köra vakuumet över varje trappa för att ta bort skräpet.

 • Rengör heltäckningsmatta trappor med vinäger

Om du inte har mattschampo eller en maskin kan du fortfarande rengöra mattan med vit vinäger. Tillsätt en fjärdedel kopp vinäger och varmt vatten i en hink och använd en skurborste för att ta bort fläckar och slem. Du kan nu doppa rengöringsborsten i hinken och skrubba varje fläck med denna blandning.

Töm nu hinken och fyll den igen med rent vatten. Använd en handduk för att skrubba mattan. När du har slutfört rengöringsprocessen, låt trappan torka.

 • Applicera bakpulverlösning

Bakpulver är också en utmärkt lösning för att ta bort dålig lukt från mattan. Så, strö en riklig mängd bakpulver runt din mattbelagda trappa eller direkt över en fläck. Spraya nu varmt vatten för att fukta bakpulver. Och låt lösningen sitta i tre timmar så att den kan suga upp kvarvarande smuts och göra mattan ljusare.

Det låter området torka i cirka 30 minuter till en timme innan du använder trappan. När bakpulver och vattenlösning är torr, dammsug det som återstår. Det kommer att dra ut lukter och smuts tillsammans med bakpulver.

 • Rengör med tvättmedel

Att rengöra heltäckningsmatta trappor med tvättmedel är också ett utmärkt alternativ för att hålla dina trappsteg rena. Så, blanda en fjärdedel av flytande tvättmedel och varmt vatten i en hink. Doppa nu en rengöringsborste i blandningen och skrubba den matta trappan uppifrån och ned. Dessa lösningar tar bort svåra fläckar och dold smuts från mattan.

Ersätt nu lösningen med rent vatten och börja skura trappan uppifrån och ner. Och blötlägg tvättmedelsvattnet från din matta och låt området torka.

Våra ovannämnda lösningsmetoder är utmärkta sätt att skydda din mattbelagda trappa från smuts, damm, skräp, allergener och annan mjäll. För att veta mer om dessa kan du kontakta oss när som helst.

Ring städpersonal för ytterligare hjälp!

Vi har nämnt några av de bästa sätten att rengöra mattor i trappor som hjälper dig att ta bort smuts, damm, smuts och skräp från dina mattbelagda trappor. Du måste dock alltid ha en plan för att rengöra mattan därefter.

Om du inte har tid eller erfarenhet kan du ringa oss när som helst. Våra proffs städare i Östersund tar hand om allt. Vi rengör mattor med de mest avancerade verktygen som använder ett rådande varmvattenutsugssystem som når rötterna på din matta och utrotar smuts, missfärgning och viktigast av allt bakterier.

Från vanlig hemstädning till trapphusstädning och fönsterputsning, Paulz är namnet att lita på i Östersund. Vi hanterar alla dina behov.