Tips För Rengöring och Skötsel av Trägolv 2022

Tips För Rengöring och Skötsel av Trägolv 2022

Det råder ingen tvekan om att trägolv ger värme och skönhet till alla hem oavsett om det är ihopkopplat med mattor eller andra golvbeläggningar. Även husägare väljer trägolv på grund av deras utseende, livslängd och hållbarhet. Dessutom är dessa golv lätta att rengöra i jämförelse med mattor, kakel och många andra ytor. Men att behålla den fantastiska glansen på trägolv är också en skrämmande uppgift. Det får många husägare att fundera över hur man bäst rengör dem.

Med tiden börjar golven slitas på grund av daglig trafik, oundvikliga spill, repor eller missöden. Men att ta hänsyn till de förebyggande åtgärderna kommer att hjälpa till att skydda golv och minska tiden du lägger på rengöring.

Så länge du börjar använda rätt rengöringsmedel för trägolv och följer lämpliga rengöringstips, kommer du att kunna hålla dem nya längre. Med denna tanke kommer många städföretag som Paulz Städtjänster med effektiva och miljöprofessionella städlösningar för att ge ett bättre liv. Våra hemstädproffs är också väl medvetna om adekvata städtips och -tekniker för att göra inre utrymmen vackrare.

Vi kommer att diskutera dessa tips och tricks i följande guide. Låt oss ta en titt.

Hur Rengör Man Trägolv Naturligt?

Det finns olika naturliga och enkla sätt att rengöra trägolven. När du använder dem på rätt sätt finns det helt säkra på golv – men det finns några saker du behöver veta:

 • Steg 1: Rensa golvet

Innan du börjar städa, flytta alla möbler ut ur rummet. Det bästa sättet att göra detta steg så enkelt och repfritt som möjligt är att använda möbelunderlägg.

Behöver du hjälp med flyttstädning kan du ringa våra flyttstädsproffs i Östersund för vidare hjälp. Vi levererar våra tjänster i Östersund, Åre och Krokom med omnejd.

 • Steg 2: Ta Bort Damm Och Skräp

När du har rengjort golven helt är det dags att tvätta ytan på dina trägolv för att ta bort eventuella dammpartiklar. Och det pålitliga sättet att göra detta är en dammmopp av mikrofiber. När du väljer en dammsugare är det viktigt att kontrollera undersidan av den och se till att det inte finns något skräp kvar där.

 • Steg 3: Fyll en Hink Med Hemgjorda Lösningar

I det här steget måste du göra en rengöringslösning. Så fyll hinken med en lösning som innehåller varmt vatten och en kopp vit vinäger, olivolja eller vegetabilisk olja. Du kan bara använda vatten och ta bort damm från golv.

 • Steg 4: Mopp i “S”-rörelse

Börja rengöra med en mikrofibermopp efter att du doppat den i vattenblandningen. Du kan moppa området i “S”-rörelse, vilket leder med samma sida varje gång för att fånga upp smutsen, istället för att sprida det runt. För att få maximal effektivitet kan du byta lösning varje gång du flyttar till ett nytt rum. Vi rekommenderar dock att du inte överbelasta din mopp med vinägerlösningen.

 • Steg 5: Polera Eller Vaxa

Du kan använda ett golvpolish eller vax för att få golven att skina riktigt när de är rena och torra.

Tja, det finns hundratals alternativ för naturliga ingredienser för att rengöra trägolven. För att bli av med lukten kan du lägga till eteriska oljor som citron. Detta är en naturlig ingrediens som också hjälper till att skära bort fett, vilket kan vara mycket användbart om du försöker rengöra trägolv i ett kök. Lemo är också ett utmärkt desinfektionsmedel om du har husdjur som gör dina golv smutsiga.

För att veta mer om sådana effektiva städlösningar kan du kontakta våra proffs i Östersund, Åre, och Krokom med omnejd. Vi ger dig råd och vägledning.

Hur Man Djuprengör Trägolv

Ibland krävs djupare rengöring med förebyggande åtgärder och regelbunden rengöring. Med tiden kan smuts, olja och smuts som ansamlas över golv slita sönder det. Det är därför du behöver ta bort det med djuprengöring och damm.

I följande avsnitt diskuterar vi i detalj några effektiva steg för djuprengöring:

 • Steg 1: Ta upp lös smuts och damm

Innan du börjar med djuprengöringen ska du ge dina golv den vanliga och vanliga rengöringsbehandlingen. Du kan använda en dammsugare med golvfäste för att ta bort damm, smuts och smulor från golven. Vi föreslår också att du är särskilt uppmärksam på rummets hörn och svåråtkomliga ytor. För att få bästa resultat kan du strö vatten över golven innan du torkar dem med en mikrofibermopp. I fallet, om du inte har en dammsugare, kan du sopa smutsen och damm med en kvast som har fina borst.

 • Steg 2: Identifiera din golvfinish

När du har rensat bort lös smuts och damm är det dags att identifiera golvfinishtypen för dina golv. Att välja golvrengöringsprodukter efter finish kan skydda golven från allvarliga oåterkalleliga skador. Vi kommer här att beskriva golvfinish i två kategorier, vilket hjälper dig att välja den lämpliga.

  • Ytfinish: De vanligaste ytbehandlingarna av trägolv för bostäder är ytbehandlingar. Polyuretan, oljebaserad uretan, vattenbaserad uretan och fukthärdad uretan är exempel på ytbehandlingar i denna kategori. Dessa beläggningar ger golv ett glansigt, halvblankt eller satin-utseende. Det förhindrar också att vatten och andra vätskor tränger in i golvet. Dessutom blir det enkelt att torka upp spill.
  • Penetrerande finish: Golv med penetrerande ytbehandling är belagda med ett lager golvvax, vilket ger ett visst ytskydd men inte alls lika mycket som en ytfinish. Det är också mycket benäget att få vattenskador. Sådana golv kräver mer underhåll.

Våra städpersonal väljer lämplig miljövänlig produkt för din golvtyp. Vill veta mer? Kontakta oss idag!

 • Steg 3: Välj rätt rengöringsmedel för trägolv

När du väl har identifierat din golvfinish är nästa steg att välja rätt rengöringsmedel för trägolv. Nuförtiden erbjuder många städorganisationer och proffs ett brett utbud av städprodukter baserade på golvfinish.

Som vi diskuterade ovan låter ytfinishen inte vatten tränga in. Så det är säkert att använda de flesta vattenbaserade rengöringslösningar. Många rengöringsprodukter kommer i en sprayflaska, vilket gör dem lätta att applicera. Det finns ett antal pålitliga märken som är otroligt effektiva och har mycket låga VOC-utsläpp, vilket gör dem inte bara säkra för dina golv utan också säkra för dig.

Å andra sidan är den penetrerande finishen mer mottaglig för vattenskador. Här rekommenderar vi att du endast använder pH-neutrala rengöringsmedel speciellt utformade för penetrerande/oljebaserade ytbehandlingar. Du måste dock undvika alla vattenbaserade golvrengöringsmedel eftersom de snabbt absorberas i träet, vilket leder till oåterkalleliga skador.

 • Steg 4: Moppa i riktning mot golvbrädorna

Efter att ha tagit bort damm och smuts, identifierat finishen och samlat ihop rätt rengöringslösning är det dags att börja rengöra.

Spraya nu det vattenbaserade rengöringsmedlet för trägolv enligt din golvfinish och torka av det omedelbart med en mikrofiberduk eller mikrofibermopp. Moppning bör göras i riktning mot golvbrädorna. Genom att göra det förhindrar du ränder på golven och moppens fibrer kan ta upp smutsen som fastnat mellan golvbrädorna.

Om du använder en mopp- och hinkmetod, se till att ringa ut moppen så mycket du kan och torka av golvet när det knappt är fuktigt.

 • Steg 5: Ta bort djupa fläckar

Sist men inte minst! Det här steget handlar också om att ta bort repor och fläckar som fastnar på dina lövträd efter moppning. Kom ihåg att varje fläck är lite annorlunda. Därför krävs det olika effektiva tekniker för att bli av med dem.

Bakpulver, stålull, vit vinäger, golvolja eller något specifikt rengöringsmedel för fläckborttagning är de bästa alternativen för att bli av med hårda fläckar. I detta kan du också ta rekommendationer från våra välkvalificerade och utbildade proffs.

Hur du rengör dina trägolv varje vecka

Förutom djuprengöring är veckostädning också nödvändig för att bibehålla heminredningens faktiska utseende och stil. Du kanske undrar hur man rengör trägolven varje vecka. Följande avsnitt kommer att hjälpa till med detta.

 • Rengör golvet genom att dammsuga upp eventuellt damm, smuts och djurhår. Använd den mjuka golvborstefästet på din dammsugare om du är orolig för repor.
 • Skaffa en mopp och blanda rengöringslösningen med varmt vatten i en hink. Du kan också spraya rengöringsmedel varje dag direkt på en del av golvet. Men här rekommenderar vi att du väljer rengöringsmedel efter din golvfinish som vi nämnde ovan.
 • Doppa moppen i hinken, krama ur allt vatten tills moppen är precis fuktig, flytta sedan moppen över träfibrerna fram och tillbaka för att ta bort fläckarna. Flytta till nästa område och upprepa. Golvet torkar på några minuter.
 • Om dina golv är oljade kan du torka dem med vanligt, varmt vatten och en hink. Du bör byta vattnet så fort det blir grumligt. Låt den lufttorka i 15 minuter samtidigt som du öppnar fönstren vid behov.
 • Använd en mjuk trasa för att polera golvet.

Hur Man Behandlar Fläckar från Trägolv

Även efter djuprengöringen, om dina golv fortfarande har några fläckar och fläckar, behöver du en mer målinriktad behandling. Oroa dig inte, vi ger dig råd om några specifika rengöringsmetoder, som inte bara är säkra för dina trägolv, utan också behåller sin ursprungliga form, beroende på finish.

 • Diskmedel: Användning av diskmedel hjälper till att bryta ner fettfläckar. Gnid in fläcken med en mjuk trasa och en liten mängd diskmedel. Skölj med rent, varmt vatten och upprepa vid behov.
 • Bakpulver: Du kan en matsked bikarbonat läsk på en fuktig svamp och gnugga över märket för att ta bort de allmänna repor och skavmärken.
 • Vit Vinäger: Använd en matsked vit vinäger om området fortfarande är mörkt. Låt vinägern dra in i träet i ungefär en timme. Skölj med en fuktig trasa och polera sedan med en golvolja som matchar färgen på ditt golv.
 • Stålull: Ibland lämnar vattenstämplar och husdjursurin fläckar över golven. Du kan ta bort dem genom att gnugga dem med finkvalitets stålull innan du polerar dem med en mjuk trasa doppad i golvolja. Se till att du använder oljefärger som matchar din golvfärg.
 • Golvolja: Gnid in med fin stålull och golvolja för att ta bort hälmärken.

För golv med en hård finish, torka av ytfläckar med en mjuk, ren trasa. Använd aldrig sandpapper, stålull eller starka kemikalier eftersom de kan skada ytan permanent.

 • Ta bort mörka fläckar och djurfläckar: Gnid fläcken med stålull och golvvax. Om spillningen är hård, applicera blekmedel eller vinäger och låt det dra in i träet i ungefär en timme. Och skölj sedan av den med en fuktig trasa.
 • Ta bort oljebaserade fläckar: Du kan gnugga området med en mjuk trasa och diskmedel för att bryta ner fettet. Och sedan, tvätta den med rent vatten och låt den torka.
 • Ta bort vattenstämplar eller vita fläckar: För att få bort envisa fläckar, använd finkvalitets stålull och golvvax, polera golvet med olja som matchar golvets naturliga färg. Om fläcken är hård, slipa golvet lätt och rengör med fin stålull och luktfri mineralsprit.

För att ta bort fläckar från mattor, golv och andra ytor kan du ta kontakt med våra proffs. Vi rengör fläckar, repor, skräp och andra hårda fläckar med miljövänliga produkter.

Regelbundet underhåll av trägolv

Regelbundet underhåll är också nödvändigt för trägolv. Här är våra effektiva tips för att hålla dina golv säkra och se bra ut.

 • Sopa eller dammsuga trägolv

Det spelar ingen roll vilken typ av trägolv du har, metoderna för att rengöra dem kräver olika tekniker. Så kontrollera med tillverkaren för instruktioner som är specifika för ditt golv. Ta bort damm eller skräp som kan repa eller matta din yta. Oavsett trägolv är det nödvändigt att sopa och dammsuga för att hålla det rent. Att anta en vanlig rutin är det bästa sättet att underhålla trägolv.

  • Du bör sopa dina trägolv varje dag med en kvast eller trägolvmopp.
  • Damm och smuts kommer att plockas upp och förhindras från att repa med en dammmopp av mikrofiber som förbehandlats med ett dammmedel.
  • Dammsug ditt trägolv en gång i veckan.
  • Om du dammsuger trägolv, se till att stänga av borstrullen eftersom den kan repa dina golv.
 • Mopp trägolv

De mer trafikerade områdena bör städas oftare – varannan eller varannan vecka. Du kan använda en platt mopp eller rengöringsmedel för trägolv för att hålla ditt trägolv fräscht och glänsande. Glöm dock inte att följa tillverkarens instruktioner.

  • När du moppar trägolv, extrahera vattnet ur moppen för att göra den fuktig. Skölj moppen medan du moppar ett nytt område.
  • Låt inte vatten stå på golvet, eftersom det kan skada träet. Detta gäller särskilt för färdigbehandlade trägolv.
  • Om du har trägolv kan du även använda spray-och-mopp-produkter eller engångsdynor.
  • Trägolv bör inte ångtvättas med en ångmopp om det inte är speciellt utformat för rengöring av trägolv. En ångmopp kan matta finishen och skada lövträ.
  • När du torkar dina trägolv, använd inte DIY trägolvrengöringsmedel som innehåller vinäger eftersom de skadar finishen.
  • Håll dig borta från hårda rengöringsmedel som mattar golvets yta. Undvik att använda produkter som vinylgolvrengöring eller kakelrengöringsmedel på trägolv.

Obs: Håll ditt golv torrt. Du kan påskynda processen genom att sätta på en takfläkt eller torka golvet med en mikrofiberduk.

 • Förnya Dina Golv

När du väl vet hur man rengör trägolv ingår att ta hand om enstaka repor och matthet. Här är följande snabba lösningar:

  • Applicera flytande scratch concealers. När de torkar skapar de en permanent tätning och lossnar inte under rengöring. Så välj en concealer som matchar färgen på dina golvs finish.
  • Med hjälp av trägolvpolish kan du återställa glansen. Det skyddar ditt golv från slitage och fyller ut små repor.
  • Att använda golvvax kan vitalisera och djuprengöra slitna golv. Så, applicera golvvax för att passa med träets ådring.
  • Du kan använda andra golvskyddsmaterial, inklusive reparationssatser, repreparationssatser och bättringssatser.
 • Underhåll dina golv

Ett annat effektivt sätt att hålla dina trägolv välskötta är att hålla sig till ett regelbundet underhållsschema.

  • Sopa, damma eller torka mopp dagligen.
  • Dammsug veckovis och regelbundet.
  • Håll ofta dina tungtrafikerade områden rena med en fuktig mopp två gånger i månaden.
  • Glöm inte att använda det rekommenderade rengöringsmedlet för trägolv en gång i månaden.
  • Applicera ett nytt skikt av finish vart tredje till femte år.
  • Slipa och lackera vart 10:e år.

Behöver du hjälp med rengöring av trägolv? Paulz Städtjänster ger en miljövänlig lösning när och var du behöver dem. Kontakta oss idag.

Diverse tips för att ta hand om trägolv

Det råder ingen tvekan om att moppning kommer att hålla dina golv rena, men det är inte det enda du kan göra för att ta hand om dina trägolv. Här är följande saker du kan göra varje dag för att hålla dina trägolv snygga i många år framöver.

 • Att ta av sig skon

Att implementera en “Inga skor i huset”-regeln är en pålitlig lösning för att hålla trägolv rena. När du bär smutsiga skor på ett trägolv gnuggar smutspartiklarna nötande mot golvet. Dessutom är dessa smutspartiklar nötande och kan faktiskt skada ditt golv med tiden. Se till att du placerar dörrmattor både utanför och innanför husets ytterdörrar för att förhindra att smuts kommer in och tillhandahåll ett ställ eller en bricka för smutsiga skor.

 • Ignorera inte spill

Klibbigt och blött spill på dina trägolv kan skada och öka risken för att ramla av. Generellt är det lättare att rengöra färska spill än gamla. Så, ignorera dem inte och rengör dem så snart som möjligt. I jämförelse med mattor kan trägolv se vattentåliga ut mot spill. Dessa spill kan dock äta bort det översta lacket på ditt golv. Några vanliga beståndsdelar inkluderar mjölk, senap och husdjursurin. Så städa upp golvet omedelbart.

 • Ta bort damm och smuts regelbundet

Damm och smuts är de mest skadliga sakerna för trägolv. Så låt dem inte sitta på ditt golv för länge. Här rekommenderar vi att du använder återanvändbara mikrofiberkuddar för att ta bort damm, smuts och smuts. Det kommer att hålla golven fräscha och rena. Det spelar ingen roll hur dammigt ditt hem är, du måste ha en mikrofibermopp eller dammsugare dagligen.

 • Reparera repor

Repor på trägolv är till viss del oundvikliga – speciellt om du har barn och hundar. Du bör fortfarande reparera ytliga repor så snart du märker dem. Om du gör det förhindrar du att reporna samlar smuts och smuts och gör dem ännu tydligare än de redan är.

 • Översvämm aldrig ett golv

Undvik att övermätta din mopp när du torkar trägolv. Trä är inte ett vänligt material på grund av sin porösa natur, vilket gör det benäget att missfärgas och bucklas när fukt tränger in.

 • Undvik att använda starka rengöringsmedel

Det är viktigt att undvika kemikalier och hårda rengöringsmedel. Till exempel kan ett hårt rengöringsmedel orsaka en ansamling över finishen på dina golv och lämna kvar en klibbig rest som gör fotspår eller ränder mer synliga.

För att få hjälp med detta kan du prata med våra proffs. Vi använder miljövänliga produkter som håller ditt hem fräscht och skyddat.

 • Prova vinäger

Många husägare och experter berömmer vinäger. Vissa naturliga rengöringsmedel kan dock vara för sura för vissa trägolv och kan reagera negativt med din finish. Det orsakar ytterligare en del matning eller skada. Innan rengöring, testa lösningen i ett särskilt fläcktest för att behandla fläckar.

 • Investera i mattor, möbeldynor och dörrmattor

Det är nödvändigt för att förhindra slitage, repor och skador. För detta kan du placera möbelkuddar under möblernas ben, dörrmattor för att förhindra att vatten eller smuts kommer in i hemmet och skadar golven, plus områdesmattor för att skydda trägolven från repor. Dessa effektiva täckningslösningar fångar upp damm och smuts. Se dock till att de inte har en baksida av gummi eller syntetisk latex eller en grov utsida som kommer att repa eller skada lövträet.

Håll mattor och andra golvbeläggningar rena. Du kan göra det med dammsugare och andra effektiva rengöringsartiklar. Dessutom kan du nå oss för att dra nytta av våra mattrengöringstjänster.

 • Övervaka nivåerna av solljus

Oavsett om du har gardiner eller persienner, glöm inte att kontrollera nivån av solljus som påverkar dina trägolv. Som människor är trä också ljuskänsligt. När den utsätts för mer ljus blir den mörkare. Att flytta en matta kan göra att ett trägolv ser ljusare ut i områden som är gömda under den. Du bör flytta runt mattor och möbler för att slippa ha fläckar av ljust och mörkt trä. Förutom gardiner, persienner och gardiner kan du också investera i ljusfiltrerande produkter.

Vi rekommenderar att dammsuga och torka dina trägolv dagligen. Dessutom, glöm inte att rengöra spill så fort de blir hårda. Det håller golven ljusa och rena. En noggrannare rengöring bör göras varje vecka eller månad, beroende på golvtyp.

Prata Med Proffs!

Vi hoppas att du tyckte om att läsa våra effektiva tips och tricks för att hålla dina trägolv rena och välskötta.

Så för att göra dina trägolv till en attraktiv och välkomnande plats är det nödvändigt att använda högkvalitativa rengöringslösningar. En säker produkt kommer inte att slita och slita sönder ditt golv och hålla det säkert under längre år.

På Paulz Städtjänster använder våra professionella rengöringsmedel enbart miljösäkra städprodukter, vilket ger garanterad tillfredsställelse. Vårt städföretag erbjuder ett brett utbud av städtjänster för privat- och företagskunder i Östersund, Åre och Krokom med omnejd. som hemstädning, mattvätt, fönsterputsning, kontorsstädning och soffstädning.

Så kontakta oss idag för att rengöra på djupet och se till att dina golv förblir vackra för alltid!