tips för rengöring av trägolv

Bästa Tips För Att Rengöra Trägolv (2024)

Det råder ingen tvekan om att trägolv ger värme och skönhet åt alla hem, oavsett om de kombineras med mattor eller andra golvbeläggningar. Även husägare väljer trägolv på grund av deras utseende, livslängd och hållbarhet. Dessutom är dessa golv lätta att rengöra i jämförelse med mattor, kakel och många andra ytor. Att upprätthålla den fantastiska glansen hos trägolv är dock också en svår uppgift. Det gör att många husägare funderar på hur de bäst ska rengöras.

Med tiden börjar golven slitas och slitas på grund av den dagliga trafiken, oundvikliga spill, skrapningar och olyckor. Men om du tar hänsyn till de förebyggande åtgärderna kan du skydda golven och minska den tid du lägger på rengöring.

Om du börjar använda rätt rengöringsmedel för trägolv och följer de lämpliga rengöringstipsen kan du se till att golven ser nya ut längre. Med denna tanke kommer många städföretag som Paulz Städtjänster med effektiva och miljövänliga rengöringslösningar för att skapa ett bättre liv. Våra yrkesmän inom hemstädning är också väl medvetna om adekvata städtips och tekniker för att göra inredning utrymmen vackrare.

Vi kommer att diskutera dessa tips och tricks i följande guide. Låt oss ta en titt.

Hur man Naturligt Rengör Trägolv

Det finns olika naturliga och enkla sätt att rengöra trägolv. När du använder dem på rätt sätt är de helt säkra på golv – men det finns några saker du måste veta:

Steg 1: Rensa golvet

Innan du börjar städa ska du flytta ut alla möbler ur rummet. Det bästa sättet att göra det här steget så enkelt och reptfritt som möjligt är att använda möbelkuddar.

Steg 2: Ta bort damm och skräp

När du har rengjort golvet helt är det dags att tvätta ytan på trägolvet för att avlägsna alla dammpartiklar. Och det pålitliga sättet att göra detta är en mikrofibermopp. När du väljer en dammsugare är det viktigt att kontrollera undersidan av den och se till att det inte finns något skräp kvar där.

Steg 3: Fyll en hink med Hemgjorda Lösningar

I det här steget måste du göra en rengöringslösning. Fyll hinken med en lösning som innehåller varmt vatten och en kopp vit vinäger, olivolja eller vegetabilisk olja. Du kan använda endast vatten och ta bort dammet från golven.

Steg 4: Moppa i en S-rörelse

Börja rengöra med en mikrofibermopp efter att ha doppat den i vattenblandningen. Du kan moppa området i en S-rörelse och börja med samma sida varje gång för att fånga upp smutsen i stället för att sprida den. För att få maximal effektivitet kan du byta lösning varje gång du flyttar till ett nytt rum. Vi rekommenderar dock att du inte överbelastar din mopp med vinägerlösningen.

Steg 5: Polering eller vax

Du kan använda golvpolish eller vax för att få golven att glänsa när de är rena och torra.

Det finns hundratals naturliga ingredienser för att rengöra trägolv. För att bli av med lukten kan du tillsätta eteriska oljor som citron. Detta är en naturlig ingrediens som också hjälper till att skära bort fett, vilket kan vara mycket användbart om du försöker rengöra trägolv i ett kök. Lemo är också ett utmärkt desinfektionsmedel om du har husdjur som gör golven smutsiga.

Om du vill veta mer om sådana effektiva rengöringslösningar kan du kontakta våra proffs i Östersund, Åre och Krokom med omnejd. Vi ger dig råd och guidar dig.

Hur man rengör trägolv på djupet

Ibland krävs djupare rengöring genom förebyggande åtgärder och regelbunden rengöring. Med tiden kan smuts, olja och smuts som byggs upp på golvet slita på det. Därför måste du ta bort den med djuprengöring och dammsugning.

I följande avsnitt diskuterar vi i detalj några effektiva steg för djuprengöring:

Steg 1: Plocka upp lös smuts och damm

Innan du börjar med djuprengöring bör du ge golven en vanlig och regelbunden rengöring. Du kan använda en dammsugare med ett golvfäste för att ta bort damm, smuts och smulor från golven. Vi föreslår också att du ägnar särskild uppmärksamhet åt rummets hörn och svåråtkomliga ytor. För att få bästa resultat kan du stänka vatten över hela golvet innan du torkar det med en mikrofibermopp. Om du inte har någon dammsugare kan du i så fall sopa upp smuts och damm med en kvast som har fina borsthår.

Steg 2: Identifiera ditt golv

När du har rensat bort lös smuts och damm är det dags att identifiera vilken typ av ytbehandling dina golv har. Om du väljer golvrengöringsmedel enligt ytbehandling kan du skydda golven från allvarliga oåterkalleliga skador. Vi kommer här att beskriva golvfinish i två kategorier, vilket underlättar valet av lämplig finish.

 • Ytbehandling: De vanligaste behandlingarna för trägolv i bostäder är ytbehandlingar. Polyuretan, oljebaserad uretan, vattenbaserad uretan och fukthärdande uretan är exempel på ytbehandlingar i denna kategori. Dessa ytbehandlingar ger golven ett glansigt, halvblankt eller satinerat utseende. De förhindrar också att vatten och andra vätskor sugs in i golvet. Dessutom blir det lätt att torka upp spill.
 • Genomträngande ytbehandlingar: Golv med penetrerande ytbehandlingar är belagda med ett lager golvvax som ger ett visst ytskydd, men inte lika mycket som en ytbehandling. Det är också mycket känsligt för vattenskador. Sådana golv kräver mer underhåll.

Våra rengöring experter väljer en lämplig miljövänlig produkt beroende på vilken typ av golv du har. Vill du veta mer? Kontakta oss i dag!

Steg 3: Välj rätt Rengöringsmedel för Trägolv

När du har identifierat ditt golv är nästa steg att välja rätt rengöringsmedel för trägolv. Numera erbjuder många rengöring organisationer och yrkesmän ett brett utbud av rengöringsprodukter baserade på golvfinish.

Som vi diskuterade ovan låter ytbehandlingar inte vatten tränga in. Därför är det säkert att använda de flesta vattenbaserade rengöringslösningar. Många rengöringsmedel finns i en sprayflaska, vilket gör dem lätta att applicera. Det finns ett antal pålitliga märken som är otroligt effektiva och har mycket låga VOC-utsläpp, vilket gör dem inte bara säkra för dina golv utan också säkra för dig.

Å andra sidan är den penetrerande finishen mer känslig för vattenskador. Här rekommenderar vi att man endast använder pH-neutrala rengöringsmedel som är särskilt utformade för penetrerande/oljebaserade ytbehandlingar. Du måste dock undvika alla vattenbaserade golvrengöringsmedel eftersom de snabbt absorberas in i träet, vilket leder till oåterkalleliga skador.

Steg 4: Moppa i Riktning mot Golvbrädorna

När du har tagit bort damm och smuts, identifierat ytbehandlingen och samlat in rätt rengöringsmedel är det dags att börja rengöra.

Spraya nu det vattenbaserade rengöringsmedlet för trägolv i enlighet med golvets finish och torka av det omedelbart med en mikrofiberduk eller mikrofibermopp. Moppningen ska ske i riktning mot golvbrädorna. På så sätt undviker du ränder på golven och moppens fibrer kan ta upp smuts som fastnat mellan golvbrädorna.

Om du använder en mopp och hink, se till att moppen ringas ut så mycket som möjligt och torka golvet när det knappt är fuktigt.

Steg 5: Ta bort djupa fläckar

Sist, men inte minst! Det här steget handlar också om att ta bort skrapor och fläckar som fastnar på träet efter att du har moppat. Kom ihåg att varje fläck är lite annorlunda. Därför krävs det olika effektiva tekniker för att bli av med dem.

Bakpulver, stålull, vit vinäger, golvolja eller ett särskilt rengöringsmedel för fläckborttagning är de bästa alternativen för att få bort hårda fläckar. I detta kan du också ta rekommendationer från våra välkvalificerade och utbildade yrkesmän.

Hur du rengör dina trägolv varje vecka

Förutom djuprengöring är det också nödvändigt att rengöra varje vecka för att bevara heminredningens faktiska utseende och stil. Du kanske undrar hur man rengör trägolv varje vecka. Följande avsnitt kommer att hjälpa dig med detta.

 • Rengör golvet genom att dammsuga upp damm, smuts och djurhår. Använd dammsugarens mjuka golvborste om du är orolig för repor.
 • Ta en mopp och blanda rengöringslösningen med varmt vatten i en hink. Du kan också spraya rengöringsmedel varje dag direkt på en del av golvet. Här rekommenderar vi dock att du väljer rengöringsmedel enligt din golvfinish som vi nämnde ovan.
 • Doppa moppen i hinken, pressa ut allt vatten tills moppen bara är fuktig, och för sedan moppen fram och tillbaka över träets fibrer för att avlägsna fläckarna. Gå till nästa område och upprepa. Golvet torkar på några minuter.
 • Om golven är oljade kan du moppa dem med vanligt varmt vatten och en hink. Du bör byta ut vattnet så snart det blir grumligt. Låt det lufttorka i 15 minuter medan du öppnar fönstren om det behövs.
 • Använd en mjuk trasa för att polera golvet.

Hur man behandlar fläckar från trägolv

Även efter en djuprengöring kan du behöva en mer målinriktad behandling om dina golv fortfarande har fläckar och fläckar. Oroa dig inte, vi ger dig råd om några specifika rengöringsmetoder som inte bara är säkra för dina trägolv, utan som också bevarar deras ursprungliga form, beroende på ytbehandling.

 • Tvättmedel: Använd diskmedel för att hjälpa till att bryta ner fettfläckar. Gnugga fläcken med en mjuk trasa och en liten mängd diskmedel. Skölj med rent, varmt vatten och upprepa vid behov.
 • Bakpulver: Du kan använda en matsked bikarbonat på en fuktig svamp och gnugga över märket för att ta bort de allmänna rep- och skrapmärkena.
  Vit vinäger: Använd en matsked vit vinäger om området fortfarande är mörkt. Låt vinägern dra in i träet i ungefär en timme. Skölj med en fuktig trasa och polera sedan med en golvolja som matchar golvets färg.
 • Stålull: Ibland lämnar vattenmärken och djururin fläckar på golven. Du kan ta bort dem genom att gnugga dem med fin stålull innan du polerar dem med en mjuk trasa doppad i golvolja. Se till att du använder oljefärger som matchar golvets färg.
 • Golvolja: Gnugga med fin stålull och golvolja för att ta bort hälspår.

För golv med hård finish, torka av ytliga fläckar med en mjuk, ren trasa. Använd aldrig sandpapper, stålull eller starka kemikalier eftersom de kan skada finishen permanent.

 • Tar bort mörka fläckar och husdjursfläckar: Gnugga fläcken med stålull och golvvax. Om fläcken är hård, applicera blekmedel eller ättika och låt det dra in i träet i ungefär en timme. Skölj sedan av med en fuktig trasa.
 • Ta bort oljebaserade fläckar: Du kan gnugga området med en mjuk trasa och diskmedel för att bryta ner fettet. Tvätta sedan med rent vatten och låt det torka.
 • Ta bort vattenmärken eller vita fläckar: För att avlägsna envisa fläckar, använd fin stålull och golvvax, polera golvet med olja som matchar golvets naturliga färg. Om fläcken är hård, slipa golvet lätt och rengör det med fin stålull och luktfri mineralsprit.

För att ta bort fläckar från mattor, golv och andra ytor kan du ta hjälp av våra proffs. Vi rengör fläckar, skrapor, skräp och andra hårda fläckar med miljövänliga produkter.

Regelbundet underhåll av trägolv

Regelbundet underhåll är också nödvändigt för trägolv. Här är våra effektiva tips för att hålla dina golv säkra och se bra ut.

 • Sopa eller dammsuga trägolv

Det spelar ingen roll vilken typ av trägolv du har, metoderna för att rengöra dem kräver olika tekniker. Så kontrollera med tillverkaren för instruktioner som är specifika för ditt golv. Ta bort damm eller skräp som kan repa eller matta din yta. Oavsett trägolv är det nödvändigt att sopa och dammsuga för att hålla det rent. Att anta en vanlig rutin är det bästa sättet att underhålla trägolv.

  • Du bör sopa dina trägolv varje dag med en kvast eller trägolvmopp.
  • Damm och smuts kommer att plockas upp och förhindras från att repa med en dammmopp av mikrofiber som förbehandlats med ett dammmedel.
  • Dammsug ditt trägolv en gång i veckan.
  • Om du dammsuger trägolv, se till att stänga av borstrullen eftersom den kan repa dina golv.
 • Mopp trägolv

De mer trafikerade områdena bör städas oftare – varannan eller varannan vecka. Du kan använda en platt mopp eller rengöringsmedel för trägolv för att hålla ditt trägolv fräscht och glänsande. Glöm dock inte att följa tillverkarens instruktioner.

  • När du moppar trägolv, extrahera vattnet ur moppen för att göra den fuktig. Skölj moppen medan du moppar ett nytt område.
  • Låt inte vatten stå på golvet, eftersom det kan skada träet. Detta gäller särskilt för färdigbehandlade trägolv.
  • Om du har trägolv kan du även använda spray-och-mopp-produkter eller engångsdynor.
  • Trägolv bör inte ångtvättas med en ångmopp om det inte är speciellt utformat för rengöring av trägolv. En ångmopp kan matta finishen och skada lövträ.
  • När du torkar dina trägolv, använd inte DIY trägolvrengöringsmedel som innehåller vinäger eftersom de skadar finishen.
  • Håll dig borta från hårda rengöringsmedel som mattar golvets yta. Undvik att använda produkter som vinylgolvrengöring eller kakelrengöringsmedel på trägolv.

Obs: Håll ditt golv torrt. Du kan påskynda processen genom att sätta på en takfläkt eller torka golvet med en mikrofiberduk.

 • Förnya Dina Golv

När du väl vet hur man rengör trägolv ingår att ta hand om enstaka repor och matthet. Här är följande snabba lösningar:

  • Applicera flytande scratch concealers. När de torkar skapar de en permanent tätning och lossnar inte under rengöring. Så välj en concealer som matchar färgen på dina golvs finish.
  • Med hjälp av trägolvpolish kan du återställa glansen. Det skyddar ditt golv från slitage och fyller ut små repor.
  • Att använda golvvax kan vitalisera och djuprengöra slitna golv. Så, applicera golvvax för att passa med träets ådring.
  • Du kan använda andra golvskyddsmaterial, inklusive reparationssatser, repreparationssatser och bättringssatser.
 • Underhåll dina golv

Ett annat effektivt sätt att hålla dina trägolv välskötta är att hålla sig till ett regelbundet underhållsschema.

  • Sopa, damma eller torka mopp dagligen.
  • Dammsug veckovis och regelbundet.
  • Håll ofta dina tungtrafikerade områden rena med en fuktig mopp två gånger i månaden.
  • Glöm inte att använda det rekommenderade rengöringsmedlet för trägolv en gång i månaden.
  • Applicera ett nytt skikt av finish vart tredje till femte år.
  • Slipa och lackera vart 10:e år.

Behöver du hjälp med rengöring av trägolv? Paulz Städtjänster ger en miljövänlig lösning när och var du behöver dem. Kontakta oss idag.

Diverse tips för att ta hand om trägolv

Det råder ingen tvekan om att moppning kommer att hålla dina golv rena, men det är inte det enda du kan göra för att ta hand om dina trägolv. Här är följande saker du kan göra varje dag för att hålla dina trägolv snygga i många år framöver.

 • Att ta av sig skon

Att implementera en “Inga skor i huset”-regeln är en pålitlig lösning för att hålla trägolv rena. När du bär smutsiga skor på ett trägolv gnuggar smutspartiklarna nötande mot golvet. Dessutom är dessa smutspartiklar nötande och kan faktiskt skada ditt golv med tiden. Se till att du placerar dörrmattor både utanför och innanför husets ytterdörrar för att förhindra att smuts kommer in och tillhandahåll ett ställ eller en bricka för smutsiga skor.

 • Ignorera inte spill

Klibbigt och blött spill på dina trägolv kan skada och öka risken för att ramla av. Generellt är det lättare att rengöra färska spill än gamla. Så, ignorera dem inte och rengör dem så snart som möjligt. I jämförelse med mattor kan trägolv se vattentåliga ut mot spill. Dessa spill kan dock äta bort det översta lacket på ditt golv. Några vanliga beståndsdelar inkluderar mjölk, senap och husdjursurin. Så städa upp golvet omedelbart.

 • Ta bort damm och smuts regelbundet

Damm och smuts är de mest skadliga sakerna för trägolv. Så låt dem inte sitta på ditt golv för länge. Här rekommenderar vi att du använder återanvändbara mikrofiberkuddar för att ta bort damm, smuts och smuts. Det kommer att hålla golven fräscha och rena. Det spelar ingen roll hur dammigt ditt hem är, du måste ha en mikrofibermopp eller dammsugare dagligen.

 • Reparera repor

Repor på trägolv är till viss del oundvikliga – speciellt om du har barn och hundar. Du bör fortfarande reparera ytliga repor så snart du märker dem. Om du gör det förhindrar du att reporna samlar smuts och smuts och gör dem ännu tydligare än de redan är.

 • Översvämm aldrig ett golv

Undvik att övermätta din mopp när du torkar trägolv. Trä är inte ett vänligt material på grund av sin porösa natur, vilket gör det benäget att missfärgas och bucklas när fukt tränger in.

 • Undvik att använda starka rengöringsmedel

Det är viktigt att undvika kemikalier och hårda rengöringsmedel. Till exempel kan ett hårt rengöringsmedel orsaka en ansamling över finishen på dina golv och lämna kvar en klibbig rest som gör fotspår eller ränder mer synliga.

För att få hjälp med detta kan du prata med våra proffs. Vi använder miljövänliga produkter som håller ditt hem fräscht och skyddat.

 • Prova vinäger

Många husägare och experter berömmer vinäger. Vissa naturliga rengöringsmedel kan dock vara för sura för vissa trägolv och kan reagera negativt med din finish. Det orsakar ytterligare en del matning eller skada. Innan rengöring, testa lösningen i ett särskilt fläcktest för att behandla fläckar.

 • Investera i mattor, möbeldynor och dörrmattor

Det är nödvändigt för att förhindra slitage, repor och skador. För detta kan du placera möbelkuddar under möblernas ben, dörrmattor för att förhindra att vatten eller smuts kommer in i hemmet och skadar golven, plus områdesmattor för att skydda trägolven från repor. Dessa effektiva täckningslösningar fångar upp damm och smuts. Se dock till att de inte har en baksida av gummi eller syntetisk latex eller en grov utsida som kommer att repa eller skada lövträet.

Håll mattor och andra golvbeläggningar rena. Du kan göra det med dammsugare och andra effektiva rengöringsartiklar. Dessutom kan du nå oss för att dra nytta av våra mattrengöringstjänster.

 • Övervaka nivåerna av solljus

Oavsett om du har gardiner eller persienner, glöm inte att kontrollera nivån av solljus som påverkar dina trägolv. Som människor är trä också ljuskänsligt. När den utsätts för mer ljus blir den mörkare. Att flytta en matta kan göra att ett trägolv ser ljusare ut i områden som är gömda under den. Du bör flytta runt mattor och möbler för att slippa ha fläckar av ljust och mörkt trä. Förutom gardiner, persienner och gardiner kan du också investera i ljusfiltrerande produkter.

Vi rekommenderar att dammsuga och torka dina trägolv dagligen. Dessutom, glöm inte att rengöra spill så fort de blir hårda. Det håller golven ljusa och rena. En noggrannare rengöring bör göras varje vecka eller månad, beroende på golvtyp.

Prata Med Proffs!

Vi hoppas att du tyckte om att läsa våra effektiva tips och tricks för att hålla dina trägolv rena och välskötta.

Så för att göra dina trägolv till en attraktiv och välkomnande plats är det nödvändigt att använda högkvalitativa rengöringslösningar. En säker produkt kommer inte att slita och slita sönder ditt golv och hålla det säkert under längre år.

På Paulz Städtjänster använder våra professionella rengöringsmedel enbart miljösäkra städprodukter, vilket ger garanterad tillfredsställelse. Vårt städföretag erbjuder ett brett utbud av städtjänster för privat- och företagskunder i Östersund, Åre och Krokom med omnejd. som hemstädning, mattvätt, fönsterputsning, kontorsstädning och soffstädning.

Så kontakta oss idag för att rengöra på djupet och se till att dina golv förblir vackra för alltid!