En komplett guide för rengöring av tygpersienner

Hur Man Rengör Tygpersienner – En Komplett Guide

Det är svårt att föreställa sig en komplett och mysig interiör i vilket rum som helst utan persienner av fönstertyg. Dessa dekorativa delar skyddar inte bara möbler, golv och andra tillbehör från skador utan kontrollerar också solljus.

Men fönsterputsning förbises ofta när du dammsuger ditt hem. Damm och smuts kan byggas upp på tyggardiner, vilket leder till allergier och andningsproblem. För att minska hushållsallergener i ditt hem är det nödvändigt för oss att hålla ordning och reda på sådana prydnadsföremål. Till och med ibland, att ha persienner med massiva lameller i flera nivåer kan göra det extremt svårt att rengöra dem ordentligt.

Men valet av den bästa metoden för rengöring av fönsterbehandlingar beror på vilket material som används, designen och typen av gardin. Vi diskuterar i detalj några enklaste och mest effektiva sätten att rengöra tyggardinerna problemfritt.

Varför är rengöring av fönsterbehandling viktigt?

Fönstertygsgardiner är utsökta dekorationer för ett rum med vilken inredning som helst. Med deras hjälp kan du ändra rummets allmänna utseende till oigenkännlighet samtidigt som du skapar en atmosfär av komfort och harmoni. Och för att detta utseende ska bestå i många år är det nödvändigt att regelbundet rengöra gardinerna. Även att följa rätt regler för rengöring förhindrar föroreningar och försämring av utseendet.

Men många människor förstår verkligen inte detta och fortsätter att hålla persienners tyg i dåligt skick. En stor mängd damm samlas på gardinerna i flera veckor eller månader utan rengöring, vilket kan andas av alla familjemedlemmar som bor i huset. Därför kommer det att påverka deras hälsa negativt, plus att det blir mer och mer obehagligt för dem att vara inomhus.

Ändå kommer regelbunden skötsel av dina fönsterbehandlingar att förlänga deras livslängd och bibehålla ett fräscht, snyggt och presentabelt utseende. Rutintvätt i maskin kan dock skada många tyger. Dessutom är det ganska svårt att ta bort och hänga strukturer på flera nivåer.

Vi rekommenderar att du rengör gardiner och persienner utan att ta bort dem med en dammsugare och ånggenerator. Detta kommer att fräscha upp hemmet, rena luften i rummet och undvika att skada dyra tyger. För att göra detta kommer det att vara bekvämt att använda speciella borstar på dammsugaren, med särskild uppmärksamhet på veck och borstar där damm samlas. Denna procedur rekommenderas att utföras minst en gång var tredje månad. I det här fallet, med regelbunden rengöring, tränger dammet inte in i tygets struktur.

Hur rengör man mögel från tygpersienner?

Persienner är benägna att mögel, vilket färgar dem när de kommer i kontakt med fukt och värme. Det är därför vi rekommenderar att du gör en regelbunden rengöring enligt tygmaterialet. Här ska vi nämna några rengöringstips för att ta bort mögel från tygpersienner. Låt oss ta en titt!

 • Vakuum tyg persienner

Det finns vissa kanter, hörn och svåråtkomliga ytor där mögel utvecklas på persienner. Genom att använda en dammsugare blir det ganska lätt att rengöra mögel från de områdena. Så använd en dammsugare som inkluderar en klädsel för att nå de områden där mögel utvecklas.

 • Maskintvätt

Maskintvätt är effektivt och möjligt för rengöring av tyggardiner. Glöm dock inte att kontrollera tvättråden som nämns på etiketten. Dessutom är det också tillrådligt att följa lågtemperatur- och skonsam tvättcykel, inklusive ömtålig tvätt eller ulltvätt. Annars kommer tyggardiner att utsätta dem för nötning och haka. Innan du tvättar, rulla ihop dem och lägg dem på en kudde. Så det blir inga veck och kanterna förblir i linje.

 • Manuell rengöring

Vissa tygmaterial är benägna att skadas snabbt. Det är därför de flesta föredrar att tvätta dem för hand, även om det tar betydligt längre tid. Du kan blötlägga en ren bomullsduk i en blandning av vatten och en anti-mögellösning för att torka av varje skärm av persiennen. Alternativt kan du ta bort hela persiennen och rengöra den noggrant. Undvik att torka persiennerna i en torktumlare eftersom det kan skada dina persienner. Det säkraste sättet att torka tyggardiner är lufttorkning.

 • Använd tygskyddsrengöringsprodukter

Numera är marknaden fullfjädrad med olika blekmedelsbaserade produkter. Det finns tusentals naturliga rengöringslösningar som främst föredras på grund av deras säkerhet och miljövänliga natur.

Vit vinäger är också ett värdigt alternativ. Du kan spraya dem outspädda på persiennen och lämna dem i 1 timme innan du sköljer av dem med vatten. För att ta bort mögel och mögel kan du använda eteriska oljor.

Behöver du hjälp med att rengöra dina tyggardiner? Anlita Paulz för fönsterputsning. Vi använder endast de senaste och mest miljövänliga produkterna och verktygen för att uppnå bästa resultat.

Hur rengör man plisségardiner?

Med tiden blir våra persienner mottagliga för damm, smuts, smuts och insekter, särskilt i områden med hög trafik. För att skydda dina fönsterbehandlingar rekommenderar vi att du rengör dina plisségardiner regelbundet.

 • Dammsug dammet

Ett av de utmärkta och effektiva sätten är att använda en dammsugare med borsttillbehör. Genom att helt enkelt köra tillbehöret över plisségardiner kan du ta bort dammpartiklarna från det. Tryck dock inte borsten för hårt mot materialet. Annars kommer det att skada vecken. Så gör denna procedur långsamt och försiktigt.

 • Torka av med en trasa för att ta bort överflödig smuts

För att torka av de veckade persiennerna, använd en icke-slipande bomullstrasa och doppa den i en blandning av ljummet vatten och lösning. Det är dock nödvändigt att ta hand om dina installerade plisségardiner noggrant eftersom dessa är ömtåligare än andra. Undvik dessutom att använda tygbalsam eller starka kemikalier. Annars kan det fläcka tyget.

 • Ta bort envisa märken eller fläckar

Märken och fläckar kan skada utseendet på veckade tyger. Du kan använda ett sprayskum som är speciellt utformat för klädsel. Så ta bort persiennen från ramen, spraya generöst och skrubba försiktigt materialet med en trasa som inte ska slipa. Du kan vika ut vecken för att göra detta enklare. Se dock till att din persienn är helt torr innan du fäller ihop och sätter tillbaka den i sitt vanliga läge.

Hur man rengör tygpersienner i badkar

Fett, damm, djurhår och partiklar som svävar runt i luften kan göra persienner smutsiga. För en djupare rengöring behöver du vatten och naturliga miljövänliga lösningar. Detta är ett bra alternativ om dina persienner kan tvättas i maskin. Även ett badkar är ett utmärkt alternativ.

Följ följande steg för rengöring av tyggardiner i ett badkar:

 • Steg 1: Fyll ditt badkar med varmt vatten, en skvätt eller två mild diskmedel och en liter vit vinäger. Vissa människor föredrar att fylla badkaret med varmt vatten, 1/2 kopp vinäger och 1/2 kopp bakpulver istället. Följ dock rengöringsanvisningarna som följer med dina persienner.
 • Steg 2: Doppa persiennerna i badkaret, sänk dem för att förlänga dem helt och lägg dem platt. Om de är för långa för att få plats i ditt badkar, förläng dem så långt de går.
 • Steg 3: Se till att vattnet täcker persiennerna och låt dem dra i cirka en timme. Rengör alla riktigt smutsiga fläckar med en svamp.
 • Steg 4: Töm nu badkaret och skölj persiennerna med en duschstav eller genom att hälla rent vatten över dem. Plocka upp dem och håll dem över badkaret för att låta överflödigt vatten rinna bort.
 • Steg 5: Sätt tillbaka persiennerna och torka dem med en handduk, eller häng dem utomhus för att lufttorka.

Om du behöver fler förslag på hur du rengör dina tyggardiner så hjälper vi dig. Våra utbildade, mycket erfarna och väl förberedda fönsterputsare håller ditt glas fritt och klart.

Hur rengör man tygpersienner medan man hänger?

Vissa människor föredrar att rengöra tyggardiner medan de fortfarande hänger på sina faktiska platser. Eftersom blötläggning av persienner i varmt vatten eller kemisk lösning kommer att skada deras material. Även att installera persiennerna på sin plats efter tvätt är en ganska utmanande uppgift.

Låt oss överväga – hur man rengör farbic persienner utan att ta bort dem. Här är följande steg att överväga:

 • Lossa upp smuts eller damm

Genom att använda en mikrofiberduk rekommenderas det att avlägsna lös smuts eller damm från persiennens spjäl. Alternativt är användningen av en dammduk också ett effektivt alternativ för detta ändamål. Undvik att använda fjäderviktiga dammdukar.

 • Dammsug persiennerna

Vi rekommenderar också – använd en dammsugare för att ta bort damm och smuts utan att ta ner dem. Ibland verkar dammavalet inte vara ett sårbart alternativ. Så du kan använda en dammsugare som har en bifogad borste för att rensa bort eventuell lös smuts och damm. Följ dammsugningsproceduren från den övre riktningen nedåt till den nedre änden av persiennerna. Det kommer att undvika att haka av spjälorna.

 • Rengör tygpersienner med trasa

Ta en skål eller hink och späd ut en miljövänlig lösning. Doppa nu en mikrofiberduk i behållaren med lösning och torka av spjälorna en efter en utan att ta bort dem. Se dock till att persiennerna inte blir för blöta. Även användning av för varmt vatten kan skada formen på lamellerna. I fallet, om du stöter på smuts som är för envis, kan du tillsätta bakpulver till lösningen.

Du kan lita på att vi får lämpliga fönsterputstjänster eftersom vi tror på att använda effektiva och säkra lösningar som håller dina persienner säkra och långvariga.

Hur rengör man fläckar på rullgardiner?

Om dina rullgardiner har fläckar, spill och fläckar kan varmt tvålvatten inte göra någonting. Du kanske måste använda mer effektiva metoder som en fläckborttagningsmedel för tyg. Se dock till att en fläckborttagningslösning inte innehåller blekmedel. Läs dessutom tvättinstruktionerna på förpackningen innan du använder någon fläckborttagningslösning för att se till att det är säkert för rullgardiner.

I allmänhet är rullgardiner gjorda av olika material, som polyester, PVC eller vinyl. Det är därför det är nödvändigt att se upp för tygmaterialet innan du använder någon fläckborttagningslösning.

För att rengöra rullgardinerna kan du använda en svamp eller en gammal tandborste för att skrubba fläckarna eller spill försiktigt. Trots detta föreslår vi också att du följer tygets vävningsriktning för att undvika att lämna märken efteråt. Vi på Paulz använder effektiva verktyg, rengöringsmedel och metoder för att putsa fönster.

Hur rengör man romerska persienner?

Romerska persienner finns i en mängd olika stilar, färger och tyger, inklusive ett vikalternativ från platt till ballong. För att ta hand om gardiner, här är följande tips att tänka på:

 • Upprätthåll veckovis damningsprocedur

Beroende på vilken typ av tyg romerska persienner rekommenderas att damma av dem istället för att välja dammsugning. Så om dina romerska persienner av tyg består av quiltning, ömtåliga broderier eller fint handarbete, rekommenderar vi att du använder damning varje vecka för att undvika överdriven uppbyggnad av dammpartiklar. Du kan också spraya ett dammavvisande medel på din dammduk för att rengöra ditt tyg Roman Shades noggrant och förhindra mer ansamling.

 • Följ Delicate Vacuum Weekly

Genomför en dammsugare eller tygborste försiktigt mellan persiennernas veck för att ta bort det samlade dammet. En gång i veckan föreslår vi att du dammsuger dina romerska persienner.

 • Maskinrengöring

Återigen, tygmaterial har stor betydelse när man tvättar gardiner. Beroende på materialtyp kan du tvätta dina rullgardiner i maskinen. Glöm dock inte att läsa tvättråden. Kom ihåg att använda flytande tvättmedel istället för pulver för att undvika överblivna avlagringar på materialet. Be oss om en kostnadsfri konsultation.

 • Använd fläckborttagningsmedel omedelbart

Låt aldrig fläckar, spill eller fläckar dra för länge. Om det finns en fläck som inte är fet på dina romerska persienner, använd en liten bit club soda för att bli av med fläcken. Å andra sidan, när du hanterar oljiga/fetiga fläckar, applicera en professionell fläckborttagningsmedel. Du kan ta hjälp av våra fönsterputsare. Att följa säkra och lämpliga alternativ ger regelbundet underhåll/vård.

Vanliga misstag att undvika vid rengöring av fönsterbehandlingar

När du rengör dina fönsterbehandlingar är det nödvändigt att fortsätta med lämplig metod. När allt kommer omkring kommer det att hjälpa till att ta bort damm, smuts och annat skadligt skräp från dina lyxiga dekorativa bitar.

Här är de vanligaste misstagen som du bör undvika när du rengöring av fönsterbehandlingar.

 • Använd inte starka kemikalier

Det finns några rengöringslösningar på marknaden som innehåller starka kemikalier som kan skada persienners tyg. Syftet med att skapa sådana lösningar är att ta bort djupa fläckar och missfärgningar. Dessa lösningar kan dock förstöra strukturen av persienner, nyanser och gardiner. Om du har kraftigt fläckiga fönsterbehandlingar, kontakta oss idag. Vi tillhandahåller professionella städtjänster för att bibehålla långvariga resultat.

 • Följer inte rengörings- och skötselanvisningar

Varje fönsterbehandling kommer med unika rengöringsinstruktioner – hur man rengör och bibehåller sin hållbarhet. Beroende på materialtyp är det nödvändigt att följa lämpliga rengörings- och skötselanvisningar för att bibehålla deras uthållighet. Rengöringsprocedurer kan innefatta att dammsuga damm, använda en fuktig trasa eller enkel dammning. Så följ instruktionerna på etiketten. Angående detta, tveka inte att ta emot förslag från oss.

För att bibehålla hållbarheten hos fönsterbehandlingar är det nödvändigt att testa rengöringslösningen innan du köper eller väljer. Utöver detta, läs instruktionerna, så att du kanske inte undviker dem när du applicerar en rengöringslösning.

Ta en del av tyggardinen, applicera rengöringslösningen och låt den stå i några timmar. Kontrollera nu och se till att den inte tappar sin faktiska färg eller ändras. Om det finns någon, undvik att använda den. Vissa städföretag, som Paulz städ AB, använder miljövänliga lösningar för städproceduren. Har några frågor? Kontakta oss gärna.

 • Undvik att uppmärksamma fläckar/spill omedelbart

Rengör spill, stänk eller fläckar på din fönsterbehandling så snart som möjligt. Att lämna dem i långa timmar kommer att resultera i en stor fläck när vätskan lägger sig i fibrerna. Därför blir det ganska svårt att rengöra dem. Så ta en fuktig trasa omedelbart och torka av vätskan omedelbart. Undvik dock att gnugga den. Annars orsakar det en djupare fläck. Du kan också använda fläckrengörande behandlingar för att förhindra skador. I detta, anlita en kvalificerad städare som oss. Våra tjänster säkerställer att du utan problem och krångel får bästa möjliga resultat för din bostadsfastighet eller affärslokal.

Låt oss sammanfatta!

Att veta hur man rengör tyggardiner kan vara ganska komplicerat om du inte är säker på de lämpliga metoderna. Men med professionell hjälp kan du framgångsrikt behålla hållbarheten på dina fönsterbehandlingar året runt. Så var medveten om skicket på dina tyggardiner för att behålla sin struktur.

Oavsett om dina tyggardiner är ett nytt tillskott i ditt hem eller installerade gardiner eller andra nyanser, är det alltid nödvändigt att veta hur man sköter dem ordentligt för en lång livslängd.

Behöver du hjälp med att putsa fönsterbehandlingar? Välj våra tjänster och få utmärkta städresultat. Allt börjar med ett samtal. Så meddela oss vilken typ av städservice du behöver.