Så enkelt rengör du diskmaskinen

Hur Rengör Man en Diskmaskin Bäst?

Du kanske tycker att det är konstigt att tänka på att rengöra insidan av din diskmaskin, med tanke på att det är den som diskar dina tallrikar. Men precis som allt annat behöver din diskmaskin lite extra uppmärksamhet då och då. Oroa dig inte, det är varken svårt eller tidskrävande. Det räcker med en grundligare rengöring var tredje månad.

Du vet att det är dags att rengöra diskmaskinen om du börjar känna en unken lukt även efter att ha kört en cykel, om disken inte blir lika ren som den brukade eller om du ser avlagringar på disken och inuti maskinen.

Här ger vi dig några ekotipset på hur du rengör din diskmaskin och ser till att den och disken luktar fräscht mellan de djupare rengöringarna.

Steg-för-steg-process för att rengöra din diskmaskin

För att få en miljövänlig rengöring av din diskmaskin är det dags att följa några steg som gör processen enklare och mer effektiv.

 • Skydda golvet: Innan du börjar städa, placera något på golvet framför diskmaskinen för att fånga upp eventuella droppar eller stänk.
 • Läs manualen: Börja med att läsa manualen som följde med diskmaskinen. Detta kommer att ge dig en bättre förståelse för hur diskmaskinen är sammansatt, vilka delar som kan tas ut för rengöring och hur man tar bort dem.
 • Töm och kör en rengöringscykel: Töm diskmaskinen helt och kör sedan en kort rengöringscykel med antingen ättika, citronsyra eller bikarbonat. Du hittar specifika recept senare i den här guiden.
 • Ta bort lösa delar: Ta ut alla lösa delar, t.ex. bestickkorgarna.
 • Haka loss korgarna: Dra ut och haka loss diskmaskinens korgar så att du lättare kan rengöra dem.
 • Rengör silen och filtret: Leta reda på silen och filtret. Vrid på vredet för den lilla filterkorgen för att ta bort den, tillsammans med ett par andra delar som behöver diskas för hand.
 • Rengör sprutarmarna: Ta ut sprutarmarna och tvätta dem för hand. Se till att rengöra de små hålen som vattnet sprutar genom – du kan använda en tandpetare för att rensa dem.
 • Rengör insidan noggrant: Använd en liten borste, t.ex. en gammal tandborste, för att rengöra alla små och svåråtkomliga ställen inuti diskmaskinen, inklusive diskmedels- och sköljmedelsfacket. Du kan använda diskmedel, tvål eller utspädd vinäger för detta.
 • Rengör gummilisterna: Använd en svamp och en liten borste för att rengöra runt alla gummilister inuti diskmaskinen med samma rengöringsmedel.
 • Torka av insidan: Ta en fuktig trasa med ditt valda rengöringsmedel och torka av hela insidan av diskmaskinen.
 • Rengör ramen: Glöm inte de delar av diskmaskinen som inte kommer i direkt kontakt med vatten. Använd en svamp eller trasa för att rengöra ramen och en gammal tandborste för gångjärnen. Diskmedel, tvål eller utspädd vinäger fungerar bra även här.

Genom att följa dessa steg kan du se till att din diskmaskin får en grundlig och effektiv rengöring, vilket hjälper den att fungera som bäst.

Hur håller du diskmaskinen ren?

Bruksanvisningen för din specifika diskmaskinsmodell är mycket viktig. Den innehåller instruktioner som är skräddarsydda för ditt märke och din modell om hur du underhåller den på rätt sätt. Manualen förklarar när och var du ska tillsätta diskmaskinsalt, sköljmedel, diskmedel och andra skötselprodukter. Om du följer rekommendationerna i bruksanvisningen håller du din diskmaskin i toppform!

Hur håller du diskmaskinen ren

Medel för rengöring

Du behöver inga starka kemiska rengöringsmedel för att hålla din diskmaskin ren och fräsch. Enkla, naturliga produkter som finns i alla livsmedelsbutiker kan göra jobbet effektivt och är bättre för miljön. Här är några bra alternativ:

 • Vinäger: Den sura ättikan löser upp fett, kalk och mineralavlagringar i diskmaskinen. Den tar också bort dålig lukt. Använd outspädd vit vinäger i diskmedelsfacket och kör en tom diskcykel.
 • Citronsyra: Precis som vinäger avlägsnar citronsyra smuts och har en behaglig citruslukt. Använd ett par matskedar och kör ett tomt tvättprogram.
 • Bakpulver: Alkalisk bakpulver i kombination med sur vinäger är en beprövad rengöringslösning. Den fräsande reaktionen hjälper till att lösa upp fett och kalk. Tillsätt 1 msk bakpulver och 1/4 dl vinäger i den tomma diskmaskinen och kör ett varv.
 • Citronsaft: Syran i citronsaft skär genom fett och kalk som vinäger. Pressa färsk citronsaft i den tomma diskmaskinen och kör ett varv.

Det viktigaste är att använda naturliga syror som vinäger, citronsyra eller citronsaft för att lösa upp mineralavlagringar och fett, och låta diskmaskinen sköta rengöringsarbetet. På så sätt undviker du starka kemiska rengöringsmedel samtidigt som du håller diskmaskinen fräsch.

Använd diskmedel och såpa

Du behöver inga avancerade rengöringsmedel för att diska ur din diskmaskin – vanligt diskmedel fungerar utmärkt!

För insidan av diskmaskinen, späd ut lite diskmedel eller tvättmedel i varmt vatten. Doppa en mjuk svamp eller trasa i tvållösningen och torka av väggar, dörr, botten och tätningar. Om det finns fläckar som fastnat kan du låta det verka i några minuter innan du skrubbar.

Diskmedel och såpa hjälper också till att rengöra mindre avtagbara delar som ställningar, filter och armar. Fyll diskhon eller en skål med varmt vatten och tillsätt en skvätt såpa. Låt delarna ligga i blöt och använd sedan en borste eller svamp för att skrubba bort all ansamlad smuts. Tvålen tar sig lätt igenom fett och matrester.

Diskmedel är ett billigt och effektivt sätt att fräscha upp diskmaskinen. Med lite torkning, blötläggning och skrubbning då och då löser diskmedlet upp smutsen och gör diskmaskinen skinande ren!

Rengör diskmaskin ättika

Att blanda ättika med bikarbonat är ett klassiskt hushållstrick för rengöring. Bikarbonat har egenskapen att lösa upp fetter (oljor), vilket gör det till ett utmärkt rengöringsmedel. Ta en matsked bikarbonat och en deciliter vinäger och häll dem sedan i diskmaskinen. Kör en snabb diskcykel med en tom maskin.

Börja med att hälla 1-2 dl outspädd vit vinäger i diskmedelsbehållaren eller direkt i botten på den tomma diskmaskinen. Kör sedan en kort diskcykel. Vinägern kommer att bryta ner mineralavlagringar och fett under tiden som programmet körs.

Vinäger eliminerar också obehagliga lukter som kan byggas upp med tiden. Så den fräschar upp samtidigt som den rengör!

För manuell rengöring kan du späda ut lite ättiksprit med vatten. Doppa en mjuk svamp i lösningen och torka av väggar, dörrtätningar, botten och alla smutsiga ytor. Låt det verka i några minuter för att lossa fastnat skräp innan du skrubbar.

Den naturliga syran i vinäger tar bort kalk, fett och lukt utan starka kemikalier. Det är ett billigt diskmedel som du förmodligen redan har i skafferiet! Prova vinäger nästa gång din diskmaskin behöver en djuprengöring.

Rengör diskmaskin med citronsyra

Citronsyra har liknande egenskaper som vinäger – den tar bort kalk, fett och fräschar upp. Vinäger har ofta en stark, stickande lukt, medan citronsyra har fördelen att lukta ganska behagligt. För att använda citronsyra för att rengöra din diskmaskin, häll helt enkelt ett par matskedar i den tomma diskmaskinens botten och kör en kort diskcykel.

Citronsyran hjälper till att avkalka och deodorisera maskinen så att den får en behaglig, ren doft. Citronsyra är ett mer luktvänligt alternativ till vinäger för djuprengöring och deodorisering av din diskmaskin.

Rengör diskmaskin med bikarbonat

Bikarbonat kombinerat med ättika är en klassisk rengöringslösning som även kan användas för att rengöra diskmaskinen. Bikarbonat har förmåga att avlägsna kalk och avfetta. Häll 1 matsked bakpulver och 1/10 liter (3,5 oz) vinäger i den tomma diskmaskinen. Kör sedan en kort diskcykel.

Du kan också hoppa över vinägern och bara använda bikarbonat. Häll 1/10 liter (3,5 oz) bikarbonat i den tomma diskmaskinens botten och kör en diskcykel med hög temperatur.

Bikarbonatet bryter ner fett och kalkavlagringar så att du får en fräsch och ren diskmaskin. Det är en effektiv naturlig rengöringslösning som ger din maskin en grundlig djuprengöring utan starka kemikalier.

Rengöra Diskmaskinssalt

Längst ner i din diskmaskin finns en behållare med skruvlock där du fyller på diskmaskinsalt. När saltet börjar ta slut signalerar de flesta maskiner med en lysande lampa att det är dags att fylla på. Om du behöver använda salt beror på vattnets hårdhet – med mjukt vatten behövs inget salt.

Saltet rör inte din disk utan arbetar bakom kulisserna. Det förhindrar kalkavlagringar som kan ge fläckar på disken. Saltet håller alltså maskinen och disken ren.

Diskmaskinsalt skiljer sig från vanligt bordssalt – det innehåller inga tillsatser som kan skada diskmaskinen. Leta efter diskmaskinsalt i diskmedelshyllan i mataffären.

Diskmaskinsalt tillsätts i ett särskilt fack och hjälper till att förhindra mineralavlagringar och kalkavlagringar. Kontrollera om salt rekommenderas för din vattenhårdhet. Om du använder rätt salt kommer din diskmaskin att fungera smidigt och ge fläckfri disk.

Diskmaskin spolglans

Om disken fortfarande är våt efter diskning kan diskmaskinen behöva mer sköljmedel. Sköljmedel tillsätts i det specifika facket och hjälper disken att torka genom att låta vattnet rinna av under den sista sköljningen. Detta förhindrar att vattendroppar torkar på och lämnar fläckar.

Justera mängden sköljmedel baserat på din lokala vattenhårdhet. Det finns vanligtvis en liten ratt som styr dosen. För mjukare vatten, ställ in sköljmedlet lägre.

Med rätt mängd sköljmedel blir disken skinande ren och torr, utan fläckar. Kontrollera i bruksanvisningen vilken sköljmedelsinställning som rekommenderas för din diskmaskin baserat på vattnets hårdhet. Med rätt inställning förbättrar sköljmedlet diskresultatet och torkningen.

Diskmaskin spolglans ättika

För ett mer miljövänligt alternativ kan du använda vinäger istället för det köpta sköljmedlet. Fyll helt enkelt sköljmedelsfacket med 12% vit vinäger.

Ättiksyran i vinägern hjälper till att avlägsna vatten från disken i den sista sköljningen, så att disken kan torka ordentligt. Detta förhindrar vattenfläckar och ränder utan kemiska sköljmedel.

Vinägern bryter naturligt ner mineralavlagringar, vilket ger ett grönt alternativ till kommersiella produkter. Fyll bara sköljmedelsdispensern med outspädd 12% ättiksprit så mjukar den upp vattnet och förbättrar torkresultatet. Ett enkelt sätt att undvika kemikalier i sköljmedlet!

Verktyg som behövs för att rengöra en diskmaskin

Verktyg som behövs för att rengöra en diskmaskin

För att rengöra diskmaskinen krävs inga specialverktyg.

 • Diskborste
 • Mikrofiberduk
 • Svamp för kök
 • En gammal tandborste, och
 • några tandpetare

Med enkla medel som en diskborste kan du skrubba bort smuts som samlats i maskinens inre. En mikrofiberduk kan torka av dörrpackningen för att avlägsna fett. En gammal tandborste är perfekt för att komma åt i små springor och i filtret. Tandpetare kan försiktigt rengöra blockerade munstyckshål.

Med enkla rengöringsredskap som du redan har i köket kan du rengöra din diskmaskin på djupet och få den att se ut som ny igen. Du behöver inga komplicerade prylar – ta bara några grundläggande tillbehör och börja skrubba!

Regelbundna tips för rengöring av diskmaskinen

Din diskmaskin är konstruerad för att hantera tuffa tag så att du inte behöver göra det. Men lite extra omsorg och underhåll räcker långt.

 • Kontrollera insidan efter diskning: Ta en titt inuti diskmaskinen efter varje diskning. Om du upptäcker några matrester som inte har diskats bort ska du se till att ta bort dem. Detta hjälper till att hålla diskmaskinen ren och luktfri.
 • Rengör filtret varje vecka: Om du använder diskmaskinen regelbundet (flera gånger i veckan) är det en bra idé att rengöra filtret en gång i veckan. Filtret sitter vanligtvis längst ner i diskmaskinen. Du kan enkelt rengöra det genom att vrida på en knopp, ta ut filterkorgen och tvätta den med varmt vatten och lite diskmedel. Sätt sedan tillbaka den på plats.
 • Fylla på disk: Du behöver inte skölja disken innan du ställer den i diskmaskinen, men det är en bra idé att skrapa bort överflödig mat. Försök också att inte överbelasta diskmaskinen – lämna lite utrymme mellan föremålen så att vattnet kan nå alla delar för effektiv rengöring.
 • Undvik för mycket diskmedel: Använd inte för mycket diskmedel. Kontrollera hur hårt vattnet är i ditt område och anpassa mängden diskmedel därefter. Att använda mer diskmedel betyder inte att du får renare disk; det kan faktiskt göra det svårare för maskinen att skölja ordentligt.
 • Låt diskmaskinen torka: Lämna diskmaskinens lucka lite öppen en stund efter diskcykeln. Det hjälper diskmaskinens insida att torka ordentligt. Om det förblir blött inuti kan bakterier växa till och mögel bildas.
 • Kör tomma cykler: Kör ibland diskmaskinen utan någon disk. Du kan tillsätta lite ättika i diskmedelsfacket. Detta hjälper till att hålla din diskmaskin fräsch och ren.
 • Använd citrusfrukter: Släng inte överbliven citrusfrukt – som apelsin, citron eller lime. Lägg klyftor, skivor och skal i bestickkorgen. Detta ger en behaglig doft till diskmaskinen och gör att den luktar gott när du öppnar dörren efter en disk.

Genom att följa dessa tips optimerar du diskmaskinens prestanda, håller inredningen fräsch och maximerar rengöringsresultatet för en skinande disk.

Paulz Städ AB – Städföretag i Östersund

Se till att din diskmaskin får rätt skötsel med vår omfattande hemstädning i Östersund, som inkluderar grundlig köksrengöring. Vi täcker varje hörn av ditt hem, från att torka av fönster, skåp, dörrar och köksapparater till att rengöra golv, sovrum, badrum, vardagsrum och hallar.

På Paulz Städ AB städar våra skickliga experter hela ditt hem med miljövänliga rengöringsprodukter. Lämna den krävande skrubbningen till oss och se hur ditt hem återfår sitt fräscha utseende och sin inbjudande doft. Kontakta Paulz Städ AB för att få veta mer om våra skräddarsydda hemstädningstjänster.