enkla tips för rengöring av kök

Hur du håller ditt kök rent med dessa enkla tips

Att hålla köket rent och fräscht är viktigt för en hälsosam och trivsam hemmiljö. Men mellan att förbereda måltider och ta itu med den ständigt växande diskhögen kan städning ibland kännas som en skrämmande uppgift.

Här i Sverige vet vi en sak eller två om funktionalitet och effektivitet. Så låt oss dela med oss av några enkla tips och tricks för att hålla ditt kök skinande rent utan krångel.

Tips för rengöring av kök

Daglig rengöring

 • Diska direkt efter måltiderna: Detta kan tyckas självklart, men det är den gyllene regeln. Låt inte smutsig disk samlas på hög i diskhon. Diska för hand eller direkt i diskmaskinen för att förhindra att matrester torkar och blir svårare att ta bort senare.
 • Torka av ytorna: Efter varje matlagningstillfälle bör du torka av bänkskivorna, spishällen och köksbordet med en fuktig trasa och ett milt diskmedel. Detta förhindrar att spill och stänk förvandlas till klibbiga röror.
 • Sopa golvet: Smulor och matrester kan snabbt samlas på köksgolvet. Sopa snabbt med sopborste och kvast eller använd dammsugaren dagligen för att hålla kladdet borta.
 • Damma hyllor och skåp: Använd en mikrofiberduk för att ta bort damm och spindelnät från ovansidan av skåp och hyllor. Glöm inte att ta itu med sidorna och baksidan av apparaterna också.

Veckostädning

 • Rengöring av vitvaror: Ägna lite tid varje vecka åt att rengöra vitvaror som kylskåp, ugn och mikrovågsugn. Torka av utsidan med en fuktig trasa och ett lämpligt rengöringsmedel. För svårare smuts, se apparatens bruksanvisning för specifika rengöringsinstruktioner.
 • Avfrostning av frysen: De flesta moderna frysar har en automatisk avfrostningsfunktion. Det är dock fortfarande en bra idé att kontrollera frysen manuellt med några månaders mellanrum för att se om det har bildats is. Detta kan påverka effektiviteten hos din apparat och potentiellt skada den.
 • Rengöring av köksfläkten: Fläkten hjälper till att avlägsna matos och fett från luften. För att bibehålla dess effektivitet bör du rengöra fettfiltren regelbundet enligt tillverkarens anvisningar. Du kan vanligtvis blötlägga dem i varmt tvålvatten för enklare rengöring.
 • Rengör diskhon: Strö bakpulver runt diskhon och skrubba med en fuktig trasa eller svamp. Skölj noga och torka torrt med en mikrofiberduk för att undvika vattenfläckar.

Djup rengöring av kök

 • Inuti skåp: Ta ut allt ur skåpen och torka av hyllor och väggar med en fuktig trasa och milt diskmedel. Detta är också ett bra tillfälle att rensa och göra dig av med matvaror som gått ut i datum eller oanvända köksprylar.
 • Avloppet: Matrester och fett kan lätt täppa till avloppet. Du kan använda en kommersiell avloppsrengörare eller en naturlig lösning som bakpulver och vinäger för att rensa eventuella blockeringar. Var noga med att följa instruktionerna noga för att undvika att skada dina rör.
 • Fönster: Rengör köksfönstren med en glasrengörare eller en blandning av vinäger och vatten för att släppa in mycket naturligt ljus och få köket att kännas mer inbjudande.

Avfallshantering

 • Sortera ditt avfall: Sverige har ett väletablerat system för avfallshantering. Se till att du sorterar ditt avfall korrekt för att bidra till en hållbar miljö. Se din kommuns riktlinjer för korrekt sortering av matrester, plast, papper och metallavfall.
 • Kompostering: Överväg att kompostera matrester om din kommun tillåter det. Det minskar mängden avfall på soptippen och skapar näringsrik kompost för din trädgård.

Förebyggande rengöring för enklare underhåll

Om du införlivar några förebyggande åtgärder i din rutin kan du spara tid och kraft på att städa senare:

 • Torka upp spill omedelbart: Låt inte spill ligga och torka. Ju tidigare du torkar upp det, desto lättare blir det att ta bort och desto mindre risk för fläckar.
 • Förvara livsmedel på rätt sätt: Korrekt förvaring av livsmedel förhindrar spill och läckage som kan skapa oreda och locka till sig skadedjur. Använd lufttäta behållare för matrester och förvara torrvaror i förslutna förpackningar.
 • Diska skärbrädor direkt efter användning: Matrester på skärbrädor kan ge upphov till bakterier. Tvätta dem med varmt tvålvatten efter varje användning och desinficera dem regelbundet med en vinägerlösning.

Smarta tips för köksrengöring som sparar tid

Här följer tips och tricks för att hålla ditt kök städat och rent på kort tid:

 • Gör flera saker samtidigt: Medan du väntar på att vattnet ska koka eller att maten ska gräddas kan du torka av ytorna eller rengöra en liten apparat.
 • Städa varje dag: Låt inte röran hopa sig! Ta några minuter varje dag för att torka av diskbänkar, ladda diskmaskinen och plocka undan disken. Då blir veckostädningen mycket enklare.
 • Naturliga rengöringsmedel: Välj naturliga rengöringslösningar som vinäger, bakpulver och citronsaft när det är möjligt. De är effektiva, miljövänliga och ofta mindre aggressiva mot ytor.
 • Förvaring: Investera i bra förvaringsbehållare för att hålla ordning i skafferi och skåp. Detta minimerar röran och gör rengöringen snabbare och mindre överväldigande.

Expert på köksrengöring

Att hålla rent i köket behöver inte vara en jobbig uppgift. Med lite planering och några smarta strategier kan du upprätthålla ett glittrande och hygieniskt utrymme utan att ta till starka kemikalier. Om du följer dessa rengöringstips från experter i din rutin kan du se till att ditt kök förblir ett vackert och inbjudande utrymme för fika och alla dina kulinariska skapelser.

Men om du har ont om tid eller helt enkelt vill njuta av en djupare rengöring utan krångel, är Paulz Städ AB här för att hjälpa dig! Vi är en professionell städfirma som betjänar hela Jämtlands län.

Kontakta Paulz Städ AB idag för en kostnadsfri offert och upplev vilken skillnad en professionell städtjänst kan göra. Låt oss ta hand om städningen, så att du kan fokusera på de saker som betyder mest!